IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев призова Великобритания да не се изолира

Политиците трябва да се борят срещу онези, които експлоатират страховете на хората, а не да бъдат водени от тях, заявявява президентът в интервю за "Обзървър"

13:05 | 22.12.13 г. 17
Росен Плевнелиев призова Великобритания да не се изолира

Президентът Росен Плевнелиев призова Великобритания да остане вярна на своето наследство като "глобална сила, проправила път за интеграцията", а не да използва страховете на хората.

В интервю за "Обзървър" той призовава страната да не се изолира, тъй като “да се изолира Великобритания и да се вреди на репутацията й не е правилната история, която да бъде написана".

Според президента политиците трябва да се борят срещу онези, които експлоатират страховете на хората, а не да бъдат водени от тях.

"Българите днес повдигат много въпроси за демократичното, толерантно и хуманно британско общество. Дали днес във Великобритания пишем история на преминаване към изолация, национализъм и краткосрочни политически похвати?", запита държавният глава, цитиран от БТА.

По думите на Плевнелиев политиците трябва да са готови да кажат неудобната истина и да отстояват "неприятните, но нужни решения" дори и с цената в краткосрочен план това да се отрази негативно на рейтинга им.

Президентът посочи, че има безпокойства за сигурността на българите, които вече се намират в Обединеното кралство, и призна, че на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) във Вилнюс в края на миналия месец е поискал обяснение от британския премиер Дейвид Камерън за "действията, езика и плановете" на британското правителство, пише още вестникът.

Плевнелиев заявява, че е получил уверения, че българските граждани няма да бъдат дискриминирани.
Президентът е изказал също опасения, че резултатите от социологическите проучвания за Британската партия на свободата и нейния лидер Найджъл Фараж подтикват Камерън да действа съобразно краткосрочните интереси на Консервативната партия и против тези на Великобритания.

Според Плевнелиев политиците трябва да се поучат от грешките през 20 в. и отживялата политика на издигане на стени и железни завеси и да разберат, че "всеки един от нас, било то България или Великобритания, е слаб, когато е изолиран".

"21 век е не издигане на стени, а събарянето им, свързването на народи, култури, икономики, промишленост", посочва Плевнелиев в интервюто. По думите му британският премиер трябва да помисли как историята ще го оцени и не бива да забравя дългосрочните приоритети и ценности, понеже един политик не остава в историята с всекидневните си задачи и решения.

Плевнелиев посочи, че Великобритания може да се поучи от начина, по който България се е приспособила към първата имигрантска вълна в съвременната си история с пристигането на около 11 хиляди души от африкански и близкоизточни държави през последните две години.

"Ние дори бихме могли да дадем урок на Великобритания. Като държава, която не е толкова богата и толкова силна, се опитваме да изясним не толкова какъв брой хора може да дойдат в България, а как можем да ги интегрираме," посочва президентът.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
прав си-ама какво е решението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Проблемът е, че не може да вземат само образованите, обучените и квалифицираните (и тук-там някой ритнитопковец). То иначе много лесно - прибират хубавото, а тук остават само които за нищо не стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Обидени на британците, че не ни искат на острова си. Въпроса изобщо не е в британците и какви са те. Въпроса е защо искаме да отидем там. Или както някви други казват "аз пък не искам да отида там" (защо тогава пак си обиден?). Що не се замислим, защо няма британци да драпат да се махнат от острова и да искат да работят нископлатен труд на "благородните българи"? А иначе дори азиатските и африканските бежанци, не искат да стоят в България. Замислете се каде е точно проблема! Както би казал Иванофф това е субективизъм във висша форма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Не знаех... мерси...!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
Камерън не знам, но британските медии определено. Изказването на Плевнелиев е сред водещите заглавия в пресата на Острова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
...Обаче Камерън не изглежда да се е впечатлили ни най-малко, явно трябват по-сериозни действия от наша страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Ricco
преди 10 години
Ха-ха, браво на Плевнелиев!!!+1.000,000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още