fallback

Европейските акции се отърсиха от вчерашните загуби

Вероятно Фед ще започне постепенно да затяга паричната си политика и няма да прави драматични промени, според анализатор

19:30 | 18.12.13 г.

Европейските акции се възстановиха от вчерашния спад часове преди Федералният резерв на САЩ да даде повече яснота по паричната си политика, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 добави 0,8% до 313 пункта, но е на 3,5% под достигнатия в края на ноември годишен връх заради по-добрите от очакваното данни за икономиката на САЩ, които засилиха опасенията, че Фед ще свие паричните стимули.

В края на сесията германският DAX 30 записа ръст от 1,07% до 9 182 пункта, британският FTSE 100 се повиши с минималните 0,09% до 6 492 пункта, а френският САС 40 добави 1,02% до 4 110 пункта.

Пазарната оценка на TUI AG нарасна с 3,7%, след като компанията неочаквано отчете печалба през финансовата година. Акциите на Centrica Plc поскъпнаха с 1,6%, след като компанията обяви, че ще разшири програмата си за обратно изкупуване на акциите през следващата година.

Акциите на Electrolux поскъпнаха с 3,5% до 159,5 крони, след като UBS повиши оценката си за позицията от “неутрална” на “купувай”. Акциите на компанията се сринаха с 20 на сто от годишния връх, който записаха в началото на август. Според UBS производителят на електроуреди ще се възползва от възстановяването на икономиката през следващата година.

“Вероятно Фед ще започне постепенно да затяга паричната си политика и няма да прави драматични промени”, коментира пред информационната агенция Хю Кътбърт от SVM Asset Management Ltd. в Единбург. “Когато пазарите вървят нагоре, инвеститорите си търсят извинения, за да изтеглят печалбите си. Ако американската икономика се подобрява и затягането на паричната политика се осъществи по премерен начин, това са добри новини”, допълва анализаторът.

Мнозинството от анкетираните от агенцията икономисти не очакват Фед за промени програмата си за изкупуване на облигации. Една трета обаче са смятат, че американската централна банка ще свие обема на програмата си за изкупуване на активи тази вечер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 12.09.22 г.
fallback