fallback

Водещите индекси в Европа затвориха с минимални понижения

Най-големият губещ на Стария континент днес бе PSA Peugeot Citroen

19:40 | 13.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските акции приключиха петъчната сесия с леки понижения. Инвеститорите отново бяха по-предпазливи заради спекулациите кога, дали и с колко Федералният резерв на САЩ ще намали обема на месечната си програма за покупка на активи, пише CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 затвори почти без изменение. Той отстъпи леко с 0,1% до 1 243,47 пункта. FTSE 100 спадна с 0,08% до 6 439,96 пункта. Германският DAX се понижи с 0,12 на сто до 9 006,46 пункта. Във Франция CAC 40 се спря на 4 059,71 пункта след понижение от 0,23%

Ирландия се подготвя да излезе от спасителната си програма този уикенд. Финансовият министър на страната Майкъл Нуунън сподели пред CNBС, че е огромно постижение, че икономиката отново стъпва на краката си.

Въпреки това един от топ бизнесмените на страната и политически активист Деклън Ганли предупреди, че страната е по-зле, отколкото е била преди три години и още не е излязла от блатото.

Централната банка на Испания съобщи, че за периода юли-септември дългът на страната се е качил до 93,4% като дял от БВП. За сравнение – целта на правителството до края на годината делът на дълга да бъде 94,2%.

Въпреки че немският банков регулаторен орган Bafin е изискал документи от Deutsche Bank във връзка с разследването за предполагаеми манипулации на основните цени на златото и среброто, предаде вестник Financial Times, като се позовава на анонимни източници.

Най-големият губещ на Стария континент днес бе PSA Peugeot Citroen. Книжата на френския автопроизводител поевтиняха с 12,09% до 9,34 евро. General Motors продава целия си 7-процентен дял. Това поставя допълнителен натиск върху компанията да търси помощта на китайската компания Dongfeng Motor Co. Вчера Peugeot отписа и активи за 1,1 млрд. евро.

Книжата на RSA Insurance Group също се гмурнаха. Те поевтиняха с 7,22 на сто до 92,50 британски паунда. Лошите новини са, че изпълнителният директор Саймън Лий обяви, че се оттегля от поста.

АstraZeneсa прибави 1,75% към пазарната си капитализация. Така цената на акциите на фармацевтичната компания достигна 3518,50 британски лири.

Акциите на Home Retail поскъпнаха с 2,21 на сто до 189,7 паунда, след като  Deutsche Bank повиши инвестиционната оценка за ценните книги на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още