fallback

Ирландия търси алтернативни начини за намаляване на социалните разходи

Правителството моли гражданите, които не могат да си намерят работа, да отидат да търсят в чужбина

18:27 | 13.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ирландия моли своите граждани да напуснат страната, ако не могат да си намерят работа, съобщава Financial Times, посочвайки, че това е отчаян опит за намаляване на социалните разходи.

Ирландското правителство е изпратило писма до около 6000 безработни, предлагайки им да потърсят работни места в други европейски държави. Решението е част от усилията за намаляване на обезщетенията, изплащани на безработните.

Един безработен електротехник е окуражен да се премести в Ковънтри, докато на друг е предложено да стане шофьор на автобус в Малта.

Дъблин защити позицията си, отговаряйки, че преместването е доброволно и никой не е принуден наистина да напусне страната.

Ирландия е на път да се превърне в първата страна в еврозоната, която ще успее да излезе от международната спасителна програма, след като финансите на страната се сринаха по време на финансовата криза от 2008 г.

През последните месеци безработицата е намаляла, достигайки до най-ниското си ниво от четири години насам. През ноември тя е 12,5 на сто. Въпреки това младежката безработица продължава да бъде проблем. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:58 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още