fallback

Британската икономика ще надмине предкризисното си ниво догодина

БВП на Великобритания ще нарасне с 2,7% през 2014 г., прогнозира Британската търговска камара

22:10 | 12.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През 2014 г. икономиката на Великобритания най-после ще надхвърли предкризисния си пик, обяви Британската търговска камара, цитирана от ВВС. БВП на страната отчете пика си през първото тримесечие на 2008 г., който се очаква да бъде надвишен през втората половина на идната година. Камарата повиши прогнозата си за ръста на БВП през 2014 г. до 2,7% от досегашната за растеж от 2,2%. Ръководителят на организацията Джон Лонгуърт обаче предупреди, че все още се виждат проблеми в дългосрочен план. „Със забавянето на личното потребление в средносрочен план, трябва да намерим начин за насърчаване на бизнес инвестициите и износа, като ребалансирането на икономиката е ключово за дългосрочните й перспективи“, каза той.

"Ако вземем важни решения за коригиране на дългосрочните структурни дисбаланси в бизнес финансите, продължим да осъществяваме значително подобрение на инфраструктурата и направим повече в подкрепа на износа, то ще е възможно да постигнем не само добро възстановяване, а истински устойчива икономика", посочи Лонгуърт.

Прогнозата на търговската камара за растежа през тази година също бе повишена – от 1,3% на 1,4%. Предвиждането за растежа през 2015 г. обаче бе понижено от 2,5% на 2,4%, като бе изтъкнато, че високото ниво на личните дългове ще намали потреблението на домакинствата, което съставлява 2/3 от БВП на Великобритания.

Британската търговска камара ревизира и прогнозата си за това кога безработицата ще достигне прага от 7%, който Английската централна банка определи като необходимо условие за повишаване на лихвите. "Прогнозираме, че нивото от 7% ще бъде постигнато през третото тримесечие на 2015 г. - едно тримесечие по-рано от августовската ни прогноза." Като резултат камарата очаква лихвите да бъдат вдигнати от историческия си минимум от 0,5% през последното тримесечие на 2015 г. Първоначално повишение до 0,75% ще бъде последвано от ново до 1% през първото тримесечие на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:45 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още