fallback

Европейските акции удължиха негативната серия

Книжата на PSA Peugeot Citroen се сринаха със 7,5%, след като компанията обяви, че отписва активи за 1,1 млрд. евро

19:25 | 12.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент приключиха с понижения, удължавайки негативната си серия, след като инвеститорите се поддадоха на опасенията, че Федералният резерв на САЩ може скоро да започне да свива програмата си за изкупуване на облигации, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 спадна с 0,9% до 1 245 пункта. Британският FTSE-100 загуби 1% до 6 445 пункта, германският DAX е надолу с 0,7% до 9 017 пункта, а френският CAC 40 отстъпи с 0,4% до 4 069 пункта. Европейският съюз се приближи една стъпка по-близо до създаването на банков съюз. След 16-часови преговори в Брюксел законодателите се споразумяха за единния правилник за справяне с проблемните банки. Въпреки загубите от тази седмица, проучване на Ройтерс сред 50 стратези предвижда европейските акции да продължат подема от тази година и през следващата, водени от оптимизма за икономическото възстановяване и перспективите за дълъг период на гъвкава парична политика. Проучването прогнозира 12% ръст за индекса STOXX Europe 600 през 2014 г., като немският DAX ще нарасне с 10%.

Акциите на PSA Peugeot Citroen се сринаха със 7,5%, след като автопроизводителят обяви, че отписва активи за 1,1 млрд. евро. По-рано компанията оповести, че обмисля нови проекти с партньори, включително китайската Dongfeng Motor, подкрепени от увеличение на капитала. Книжата на Metro – четвъртият най-голям търговец на дребно в Европа, се повишиха с 2,1%. Компанията обяви загуба за последното тримесечие, както и че няма да плаща дивидент, но отчете печалба преди данъци и лихви от 728 млн. евро за периода, което е ръст на годишна база.

Акциите на холандския кабелен оператор Ziggo поскъпнаха с 5,4%, след като американската група Liberty Global поднови опитите си за придобиване на пълен контрол върху компанията. Ziggo първоначално отхвърли намеренията й през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
fallback