fallback

Изненадващи данни попариха борсовия ентусиазъм в Европа

Съмненията, че ФЕД ще ограничи стимулиращата си програма, също оказаха негативен ефект върху търговията

20:01 | 10.12.13 г. 1

Основните индекси на европейските пазари завършиха сесията на червена територия, повлияни от неочаквани данни за развитието на Китай и индустриалното производство на Франция. В същото време статистиката, сочеща увеличаване на работните места в САЩ през октомври, отново подхрани опасенията, че Федералният резерв ще спре стимулите за американската икономика по-рано от очакваното.

Националната статистика на Китай публикува разнопосочни данни за развитието на икономиката. От една страна индустриалният сектор забавя ръста си през ноември до 10% на годишна база. Данните за октомври показаха увеличение от 10,3 на сто.

От друга страна обаче продажбите на дребно в страната записват ръст от 13,7%, спрямо годишно увеличение от 13,3%, записано в предходния месец октомври.

Междувременно и китайското правителство провежда своята годишна Централна икономическа конференция, на която ще бъдат определяни целите пред икономиката и планираните реформи за 2014 година.

След два дни на ръст Stoxx Europe 600 затвори сесията с понижение от 0,71% до ниво от 317,11 пункта. През целия ден обаче индексът лъкатушеше между слаб ръст и спадове.

Основно загубите идват от автомобилните и технологичните компоненти на индекса. Peugeot Citroen записа понижение на цената на акциите си с 5,1% до 11,61 евро за брой, отбелязва Bloomberg.

Сериозни движения записва и телеком-секторът. Акциите на Iiiad поскъпнаха с почти процент до цена от почти 174 евро за брой след като Deutsche Bank смени препоръките си за тези акции от „задържане” на „купуване”. Позитивна промяна за Vivendi също стана причина за повишаване на пазарната капитализация на компанията – акциите й се търгуваха за почти 18 евро за брой, което е с 0,17% по-скъпо спрямо понеделник.

Отново препоръка DB повлия на търговията и на TeliaSonera. Този път обаче посоката е надолу – акциите на компанията загубиха над 1,3% и се търгуваха за почти 51 крони за брой след препоръка за продажба.

Френският индекс САС 40 затвори сесията с понижение от почти 1% до ниво от 4 091,14 пункта. В Лондон FTSE 100 изгуби 0,55% и приключи сесията на ниво от 6 523,31 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 13.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още