fallback

Марио Драги не успя да вдъхнови борсите в Европа

ЕЦБ и АЦБ оставиха без промяна паричната си политика

20:05 | 05.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търговската сесия в четвъртък приключи с понижения за европейските водещи индекси. Нарастващите притеснения на инвеститорите за риск от дефлация в еврозоната и икономическите данни от САЩ, които увеличиха страховете на пазарните участници, че Федералният резерв може да започне да изтегля своите парични стимули, диктуваха настроенията на борсите на Стария континент.

В Лондон FTSE 100 приключи с понижение за пети пореден ден. Днес то е 0,18% до 6498,33 пункта. Германският индекс DAX отстъпи с 0,61% до 9084,95 пункта. Във Франция водещият индикатор САС 40 се сви с 1,17% до 4099,91 пункта. Испанският IBEX 35 се срина с 1,56% до 9392,10 пункта.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 затвори със спад от 0,9% до 1262,18 пункта.

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) остави основния лихвен процент на 0,25 на сто, както очакваха всички, след като миналия месец тя изненада пазарите. Финансовата институция повиши леко очакванията си за растежа в еврозоната през 2014 г. Марио Драги обяви, че се предвижда БВП на региона да нарасне с 1,1% догодина, като през 2015 г. ще се ускори до 1,5%.

Председателят на ЕЦБ потвърди, че очаква еврозоната да бъде обхваната от ниска инфлация за „продължителен период от време“. Той подчерта, че „паричната и кредитната динамика са потиснати“.

Английската централна банка също запази паричната си политика.

Силните макроданни от САЩ продължават да увеличават въпросителните дали и кога Фед ще намали обема на месечните си покупки в размер на 85 млрд. долара.

Икономиката на САЩ се е разширила с по-бърз от очакваното темп през предходното тримесечие. БВП на най-голямата икономика в света е нараснал с 3,6% на сто на годишна база спрямо първоначалната оценка за скок от 2,8 на сто.

Пазарите отвъд Океана отвориха колебливо след публикуването на данните.

Акциите на производителя на рециклирани опаковки Smith поскъпнаха с 4,04%, след като компанията отчете ръст от 52% в печалбата си за първото полугодие.

Немската химическа група Merck увеличи пазарната си капитализация с 4,9 на сто, след като стана ясно, че ще придобие AZ Electronic Materials, която произвежда елементи, използвани за направата на iPad на Apple.

Датската банка Sydbank бе най-големият губещ сред компонентите на индекса Euro Stoxx 600. Финансовата институция обяви, че след проверката на държавните регулаторни органи размерът на отписванията й ще се увеличи. Цената на една акция на кредитора се понижи с 4,46.

Metro получи понижение на инвестиционната оценка за акциите си от Morgan Stangley. Акциите на немския концерн се сринаха с 4,75%.

Книжата на френската банка BNP Paribas изтриха 1,67% от стойността си. Тя ще закупи поделението на холандската банка Rabobank в Полша за 1,4 млрд. евро. BNP Paribas и още няколко европейски банки възнамеряват да съкратят още персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:45 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още