fallback

България продължава да е лидер в ЕС по дял на населението в риск от бедност

Увеличава се делът на европейското население, застрашено от бедност и социално изключване

14:41 | 05.12.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор

България продължава да е номер едно в Европейския съюз (ЕС) по дял от населението, живеещо в риск от бедност и социално изключване, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за 2012 г.

През миналата година 49,3%, или 3,6 млн. души, от българите са били в риск от бедност и социално изключване. През 2011 г. делът им е бил 49,1%, а през 2008 г. - 44,8%.

Делът на населението в риск от бедност след социалните трансфери през миналата година е бил 21,2%, сочат данните на Евростат. Сериозни материални затруднения са изпитвали 44,1% от българите. Над 12% от населението на възраст до 59 години пък е живяло в домакинства, засегнати от трайна безработица.

Делът на застрашените от бедност граждани на целия ЕС вече приближава 25 на сто, което е 124,5 млн. души. След социалните трансфери 17% от населението е било в риск от бедност и социално изключване през миналата година. Близо 10 на сто са страдали от тежки материални лишения, а 10,4 на сто са от домакинства, садегнати от трайна безработица.

След нас в негативната класация е Румъния – 42% от населението на страната е било в риск от бедност и социално изключване през миналата година. Следват Латвия – 37%, и Гърция – 35%.

Най-нисък е рискът от бедност и социално изключване в Холандия (застрашени са били 15% от населението), Чехия (също 15%), Финландия (17%), Швеция и Люксембург (по 18%).

Рискът от бедност след социалните трансфери е най-висок в Гърция, Румъния, Испания, България и Хърватия, а най-нисък – в Холандия, Чехия, Дания, Словакия и Финландия.

България, Румъния, Латвия и Унгария са шампиони по дял на населението в сериозни материални лишения (невъзможност да си плащат сметките, да отопляват адекватно жилището си или да си позволят едноседмична ваканция). Най-нисък е делът на населението, живеещо в материални лишения, в Люксембург, Швеция, Холандия, Дания, Финландия и Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
fallback