fallback

Европейските банки се изправят пред сериозен недостиг на капитал

Европейските банки, включително финансовите институции извън еврозоната, ще преминат през бурни години, прогнозират от PwC

18:33 | 28.11.13 г. 7

Европейските банки ще се изправят пред сериозна криза с капитала през 2014 г., предупреждава PricewaterhouseCoopers (PwC), цитирана от CNBC. Недостигът на банков капитал в региона се оценява от компанията на 280 млрд. евро.

В доклад на консултантската компания се посочва, че банковите резерви са поставени под натиск от три фактора - изискванията на Базел III, изискванията за коефициент на ливъридж и резултатите от стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В доклада се посочва, че недостигът на капитал не може да се компенсира с традиционни методи.

Майлс Кенеди, партньор в PwC, коментира, че европейските банки ще преминат през бурни години, както и че дори финансовите институции извън еврозоната и влиянието на ЕЦБ не са имунизирани от сътресения.

“За банките, които са извън обхвата на ЕЦБ , предизвикателствата не са по-малко интензивни. Въпреки че регулаторните органи вероятно ще дадат известно пространство на някои банки, за да изпълнят своите планове, пазарите ще продължат да оказват натиск, което принуждава банките да продължат да изпълняват спешните

програми за деливъридж”, посочва той.

Заради прочистването на балансите на банките те продължават да ускоряват темповете, с които свиват банковото кредитиране за бизнеса и домакинствата. ЕЦБ понижи основната си лихва до рекордно ниско ниво от 0,25%, но това явно не е достатъчно, за да насърчи финансовите институции да отпускат кредити, пише Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още