fallback

Инфлацията в Германия за ноември е 1,3%

Безработицата през месеца се повишава, но цялостният облик на икономиката предполага растеж

17:22 | 28.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Темпът на инфлацията в най-голямата европейска икономика се е ускорил през октомври, сочат предварителни данни на Федералния статистически институт Destatis, цитирани от WBP Online.

CPI индексът в Германия се покачи с 1,3% на годишна база през ноември, спрямо ръст от 1,2% през октомври, който беляза тригодишно дъно. Очакванията на анализаторите бяха за 1,2-процентно увеличение. На месечна база повишението е 0,2%, след като резултатът беше същият през октомври, но в противоположната посока. Инфлацията в държавата остава сравнително ниска, след като цените на изкопаемите горива отново паднаха, а 3,2-процентното увеличение на цените на хранителните стоки се оказа по-слабо на месечна база, написа Destatis в изявлението си.

Институтът публикува и данни за HCPI индекса, който изчислява промените в цените по малко по-различен начин, тъй като беше специално създаден да съпоставя инфлацията в европейските държави. HCPI е отбелязал ръст от 1,6% на годишна база през ноември, а на месечна – 0,2%.

Броят на безработните този месец се е увеличил с 10 хил., обяви немската агенция по заетостта по-рано днес. Специалистите не очакваха промяна на данните спрямо октомври, когато хората без работа са се увеличили с 3 хил души. Процентът на безработица остава стабилен на ниво от 6,9% през ноември, съвпадайки с прогнозите. Така общият брой на безработните в Германия стигна  почти 3 млн. души.

Други независими данни за октомври, идващи от Международната трудова организация, сочат, че безработицата е останала непроменена спрямо септември на ниво от 5,2%. Броят на безработните се е увеличил с 20 хил., а заетите са били почти 42 млн.

Германската икономика, която съставлява повече от една четвърт (27%) от БВП на еврозоната, е отбелязала растеж от 0,3% през третото тримесечие, в сравнение с 0,7% през второто. „Общо потребителските и държавните разходи бяха малко по-малко през изминалото тримесечие“, казаха от Destatis. „Също така наблюдавахме увеличение във формирането на капитал както в производството на машини и оборудване, така и в строителството спрямо второто тримесечие на тази година. Съотношението между вноса и износа имаше негативен ефект върху БВП. Докато вносът продължи да расте, износът остана по-пасивен“.

Промишленото производство в страната се увеличи през ноември и достигна 29-месечен връх, като секторът на услугите също отбеляза подобрение. PMI индексът за немската промишленост се повиши до 52,5 пункта от 51,7 през октомври. За сектора на услугите данните са за 54,5 пункта през ноември от 52,9 през миналия месец.

„Ноемврийското проучване предполага, че германската икономика е набрала скорост преди четвъртото тримесечие и би могла да постигне годишен растеж от 0,5%. Освен това има индикации, че инерцията на растежа ще се запази и през следващите месеци“, каза главният икономист на Markit и автор на доклада Тим Мур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 10.09.22 г.
fallback