fallback

Швейцария каза "не" на тавана на мениджърските заплати

Предложението най-високата заплата да не надвишава 12 пъти най-ниската за всяка компания бе отхвърлено на референдум

09:36 | 25.11.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Швейцарците се обявиха против поставянето на таван на заплатите на ръководните кадри в частния сектор. Това стана с референдум, проведен през уикенда, на който бе  поставен въпрос дали максималното възнаграждение в компаниите да бъде фиксирано на ниво, надминаващо 12 пъти най-ниската заплата в съответната компания, пише CNBC.

Резултатът от референдума е 66 срещу 34 на сто против налагането на ограничението, показват предварителни данни на националната телевизия.

Предложението за регулация дойде от младежкото движение на социал-демократическата партия в Швейцария с мотива, че „никой не трябва да печели за месец повече, отколкото останалите за цяла година“.

„Разбира се, че сме разочаровани. Смятаме обаче, че постигнахме значителен успех. Преди година нашите опоненти защитаваха високите заплати – сега вече никой не го прави. Нито един швейцарски политик не би се осмелил да каже, че милионните заплати са оправдани“, коментира ръководителят на младежката формация Дейвид Рот пред Ройтерс.

Противниците на идеята посочиха като основен аргумент опасността Швейцария да изгуби възможност да привлича високообразовани служители и да изгони много от добрите компании в чужбина.

Неделният референдум бе част от поредица инициативи, насочени към мерки за преодоляване на голямото различие в заплащането в Швейцария. Скоро се очаква и гласуване за въвеждане на безусловен базов доход, но все още не е определена дата за това.

На някои от последните референдуми швейцарците отхвърлиха предложения за увеличаване на платения годишен отпуск от четири на шест работни седмици, както и за намаляване на работната седмица от 42 на 36 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:06 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още