fallback

Президентът на Португалия пак сезира Конституционния съд за орязването на пенсиите

Конституционният съд вече отмени няколко мерки за икономии на правителството

15:38 | 23.11.13 г.

Президентът на Португалия Анибал Каваку Силва сезира Конституционния съд по една от ключовите мерки за свиване на бюджетните разходи през 2014 г. – намаляването с почти 10 на сто на пенсиите на чиновниците, предаде Франс прес.

Държавният глава поиска от съда да провери дали законът, приет от парламента на 1 ноември в рамките на политиката на строги икономии, е в съответствие с конституцията.

Ако съдът обяви, че законът не е в съответствие, то това ще лиши дясноцентристкото правителство от мярка, която би му спестила 728 милиона евро. Целият пакет икономии, заложен в бюджета за следващата година, е на стойност 3,9 милиарда евро, отбелязва агенцията.

Законът, приет на 1 ноември, предвижда близо 10-процентни съкращения на пенсиите на чиновниците, превишаващи 600 евро на месец. Съкращенията касаят две трети от 468 000-те пенсионирани чиновници и породиха гнева на опозицията и синдикатите, които ги обявиха за несправедливи и брутални.

Конституционният съд вече отмени няколко мерки за икономии на правителството, също свързани с намаляване на заплати и пенсии в публичния сектор.

Съдът ще се произнесе в 25-дневен срок.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още