fallback

Половината разходи за социална защита в България - за възрастни и хора без доход

Общият размер на социалните разходи са се свили до 17,7% от БВП, показват данните на Евростат

14:55 | 21.11.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Разходите за социална защита в България намаляват през 2011 година до 17,7% от брутния вътрешен продукт (БВП), показват данните на Евростат. В предходната 2010 година те са били 18,1% от БВП. По отношение на процента на социалните разходи страната ни заема едно от последните места в ЕС.

За целия ЕС статистиката показва леко понижение – до 29,1% спрямо 29,4% през 2010 година. Като повечето страни от общността намаляват разходите за социални разходите в годините на криза.

Данните показват, още че в Гърция, Ирландия и Испания, три от страните, които получиха финансова подкрепа от останалите държави в общността, социалните разходи растат. В Гърция например за социална защита се отделят 30,2%, спрямо 29,1% през 2010 година. За Испания процентите са 26,1%, спрямо 25,8% година по-рано.

Държавата, която отделя най-голям дял от БВП за социални разходи в целия ЕС, е Дания – 34,3%. Няма промяна спрямо предходната 2010 година. Висок е процентът и във Франция (33,6%), Холандия (32,3%) и Белгия (30,4%). На обратния полюс е Латвия, която отделя малко над 15% от БВП за социални разходи. Следват Естония (16,1%) и Румъния (16,3%).

В повечето класации за благосъстояние България и Румъния заемат последните места. По отношение на социалните разходи картината не се променя – нито като дял от БВП, нито като се използват стандартите за покупателната способност на населението.

Тези стандарти елиминират ценовите разлики в отделните страни, но те показват, че в Румъния разходите за социална защита са едва 28% от средното за ЕС, а в България – 29 на сто. Това означава, че в страна като Люксембург например за социална защита се отделят седем пъти повече средства за човек от населението, спрямо отделеното в България и Румъния.

След Люксембург най-големи разходи за социална защита на човек от населението се отделят в Холандия и Дания.

От данните на Евростат е видно още, че най-голям процент от социалните разходи в България отиват за подпомагане на възрастните и хора без доходи (50,2%). За подпомагане за хора със здравословни проблеми и в неравностойно положение се отделят почти 34% от социалните разходи, а за семейства с деца – 11% от всички разходи.

Данните на статистическото бюро на ЕС показват, че за цялата общност за възрастни и хора без доходи се отделят към 45,7% от всички социални разходи. В помощ на хора в неравностойно положение отиват 37,1%, а за семействата с деца – 8 на сто от социалните разходи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 07.09.22 г.
fallback