fallback

Протоколът на Фед стресна и европейските инвеститори*

Водещите борсови индекси на Стария континент се движат в негативна посока

12:31 | 21.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Спекулациите за скорошно затягане на паричната политика на САЩ натиснаха в сутрешната сесия в четвъртък водещите европейски индекси надолу. Подобно бе движението при приключването на сесията в САЩ, както и на азиатския континент. Единствените победители са доларът и скъпоценните метали.

Както показва публикуваният в навечерието на сесията протокол от заседанието на Фед от октомври, очаква се паричните власти в САЩ да започнат поетапно затягане на хлабавата политика през следващите месеци. Ден по-рано и управителят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард вече назова декември като възможна дата за започване на затягането.

Водещият германски индекс Dax спада с 0,8% до 9 133 пункта, а единният индекс Euro Stoxx 50 отчита спад от 0,8 на сто до 3 023 пункта. Stoxx Europe 600 спада с 0,6% до 321 08 пункта, на път към най-ниското си ниво на затваряне от над седмица насам, пише MarketWatch. Френският бенчмарк CAC 40 също не изостава от тенденцията, като губи 1% до 4 226,26 пункта, след като мениджърският индекс за продажбите за ноември показва свиване в производствения сектор и сектора на услугите. 

На Форекс пазара еврото остава под натиск за продажби. След тежките загуби срещу долара в сряда, в сутрешните часове то продължава да отстъпва и вече се котира на ниво 1,34 евро за долар. Спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) мисли за въвеждане на отрицателна лихва по депозитите в размер на 0,1 на сто, е основната причина за спада. Така че пазарите днес очакват с нетърпение речта на президента на ЕЦБ Марио Драги в рамките на финансово събитие.

Перспективата за намаляване на покупките на активи от страна на Фед не се приема добре от инвеститорите в злато. Цената на благородния метал падна под границата от 1 250 долара за тройунция - най-ниското ниво от четири месеца насам. „Перспективите за златото за следващата година не са особено благоприятни“, твърдят анализатори на VTB Capital. Другите жертви на дискусията за „затягане на паричната политика“ сякаш са развиващите се пазари.

По отношение на отделните компоненти в Европа няма голяма турбулентност. Акциите на Allianz се свиват във Франкфурт с 2,4%, след като Citigroup понижи препоръката си на „неутрална“ от „купува“. След негативни анализаторски коментари надолу с 1,84% потеглиха и акциите на EADS.

Цената на акциите на BHP Billiton PLC спадна с 0,9%, а пазарната капитализация на Rio Tinto PLC се свива с 0,4%.

*Актуално към 11.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още