fallback

Опасенията за свиване на стимулите от Фед отново натиснаха европейските борси

Акциите на Easyjet скочиха с 8,3% след ръст от над 50% на годишната печалба преди данъци

19:28 | 19.11.13 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на Стария континент се понижиха, след като пазарите заеха предпазлива позиция относно момента на свиване на монетарните стимули от страна на Фед, съобщава CNBC.

Всички ключови борси и сектори регистрираха загуби. Британският FTSE 100 се понижи с 0,4% до 6 698 пункта, немският DAX е надолу също с 0,4% до 9 193 пункта, а френският САС 40 спадна с 1,1% до 4 272 пункта. Американският инвеститор Карл Айкан каза, че е много предпазлив относно акциите. Той не изключва голям спад в цените, тъй като печалбите на много от компаниите са подкрепени от ниски разходи за финансиране, а не от мениджмънта. Коментари от шефа на клона на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли също засегнаха настроенията. Дъдли изрази оптимизъм относно икономическото възстановяване, което обикновено се възприема като сигнал, че Федералният резерв може да свие монетарните си стимули. Пазарите ще продължат да се ослушват за сигнали кога това свиване може да започне, като по-късно вечерта председателят на Фед Бен Бернанке ще държи реч преди утрешното публикуване на протоколите от срещата на Фед през октомври.

Германското икономическо доверие се оказа по-силно от очакваното. Следеният отблизо икономически индикатор ZEW за ноевмри показа ръст до 54,6 пункта от 52,8 миналия месец.

Анализатори, запитани от Ройтерс, очакваха 54 пункта. „Немската икономика би трябвало да се движи доста стабилно до края на годината“, коментира Карстен Бжески, старши икономист в ING.

Акциите на Easyjet скочиха с 8,3% след обявяването на ръст от  51% в годишната печалба преди данъци до 478 млн. паунда (769 млн. долара). Авиокомпнията обяви, че ще върне на акционерите 175 млн. паунда под формата на специален дивидент. Книжата на ITV се повишиха с 3%, след публикуването на положителна прогноза за печалбата при ръст на пазара на телевизионна реклама, но по-късно през сесията спаднаха с 2%. Акциите на холандската хранителна и химическа компания DSM поскъпнаха с 3,3%, след като тя обяви, че е в процес на отделяне на фармацевтичния си бизнес в сделка с JLL на стойност 2,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:32 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още