fallback

Преговорите за германското правителство навлизат в решителна фаза

Двете политически сили в бъдещата коалиция са готови на някои компромиси

15:27 | 18.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Преговорите за съставяне на новото германско правителство навлизат в решителна фаза. На 26-ти ноември трябва да се състои заключителната фаза на продължилите вече повече от 3 седмици преговори, за да спази канцлерът Ангела Меркел обещанието си и Германия да има ново правителство до Коледа, съобщава онлайн изданието EurActive.com.

Бъдещите коалиционни партньори са готови на компромиси, но Християндемократическият съюз на Меркел определено иска да отрази преднината си на изборите и в коалицията.

„Над 40 на сто от избирателите предпочетоха консервативната ни програма и това трябва да бъде отразено в широката коалиция“, коментира финансовият министър на Германия в предишното правителство Волфганг Шойбле пред в. Bild.

Той подчертава в интервю за изданието, че не бива да се позволява „на опашката да разлайва кучетата“.

Същевременно лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел подчертава, че иска да засили „икономическата компетентност“ на партията. Той настоява двете политически сили да си сътрудничат, за да се избегне риска от загуба на работни места.

Ако дяволът наистина се крие в детайлите, той най-вероятно се спотайва някъде в проектодокумента за коалицията, който е дълъг 160 страници и е подготвян от 12 работни групи. Текстът ще бъде гледан под лупа от партийните членове в Социалдемократическата партия преди да решат те как да гласуват и дали да подкрепят бъдещата коалиция.

Ако партийните делегати отхвърлят плановете, процесът по преговорите за новото правителство може да се проточи още дълго. От ръководствата и на двата „лагера“ обаче дават да се разбере, че ще дадат зелена светлина за сформирането на правителство на 26 ноември.

Социалдемократите дотук се отказаха от едно от основните си искания в името на компромиса – по-високите данъци за богатите, но държат да се въведе минимална заплата от 8,5 евро на час. Меркел и повечето бизнес лидери обаче предпочитат, ако се въвежда минимално заплащане, то да е по сектори и да се актуализира ежегодно в зависимост от условията.

Меркел обаче сигнализира в края на миналата седмица, че е готова да направи отстъпки, стига двете партии да се споразумеят за двойното гражданство на граждани от държави извън Европейския съюз заради огромната турска общност в Германия, която има такъв проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:42 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още