fallback

Повишения за европейските акции

Слабите данни за растежа в еврозоната бяха компенсирани от оптимизъм относно стимулиращата програма на Фед

19:35 | 14.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент се повишиха след коментарите на зам.-председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, която в момента е изслушвана от Сенатска комисия по повод утвърждаването й като ръководител на Фед на мястото Бен Бернанке, съобщава CNBC.

Общоевропейският FTSEurofirst 300 се покачи с 0,9% до 1 295 пункта, въпреки някои неблагоприятни данни от еврозоната. Британският FTSE 100 прибави 0,5% до 6 666 пункта, немският DAX нарасна с 1,1% до 9 150 пункта, а френският САС 40 се повиши с 1% до 4 284 пункта.

Икономиката на еврозоната се е разширила едва с 0,1% през третото тримесечие след ръста от 0,3% през второто. Френската икономика се е свила с 0,1% през периода, докато немската е прибавила 0,3%.

Усещане за облекчение относно стимулиращата програма на Фед подкрепи борсите, след като  Джанет Йелън заяви след края на вчерашната американска сесия, че централната банка трябва да направи още за икономическото възстановяване преди да се върне към по-нормална парична политика.

Тя изрази безпокойството си от твърде високото ниво на безработицата (7,3%) и посочи, че инфлацията остава под целта на Федералния резерв за темп от 2% годишно.

Европейските пазари бяха подкрепени и от френския конгломерат Bouygues, който поскъпна с 6,2%, след като надхвърли очакванията за финансовите резултати поради съкращаване на разходи и повече поръчки за строителство.

Продажбите на дребно във Великобритания пък се понижиха изненадващо с 0,7% през октомври.

Акциите на петролната и газова компания Ophir Energy скочиха с 10%, след като тя постигна споразумение за продажба на газово находище в Танзания за 1,3 млрд. долара.

Книжата на британската газова компания Centrica - една от шестте най-големи комунални комапнии на Острова - спаднаха с 5,1% след предупреждение, че печалбата няма да се повиши през тази година. Вижте обобщение на данните от еврозоната във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още