fallback

А. Поузън: Германската икономическа политика ограбва Европа и останалия свят

Страната получава износна субсидия заради еврото, което е по-евтино, отколкото би била германската марка, посочва бившият член на Английската централна банка

15:56 | 13.11.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германската икономическа политика е сгрешена в много различни аспекти, заявява пред CNBC Адъм Поузън, президент на Института Петерсън за международна икономика и бивш член на комисията за парична политика към Английската централна банка.  Според него немската икономика създава проблеми по целия свят, като си навлича международни критики заради търговския си излишък и облагодетелстването от евтиното евро.

„Първо, Германия не плаща на работниците си съобразно тяхната производителност. Второ, тя не инвестира изобщо в частния или публичния сектор. Трето, горните две означават, че страната се конкурира като икономика с ниско заплащане“, посочва Поузън. „Четвърто, Германия ограбва Европа и останалата част от света, тъй като получава износна субсидия заради еврото, което е по-евтино, отколкото би била германската марка, заради слабостта на другите страни от валутния съюз. И пето, тя се опитва да завземе пазарен дял в момент, когато има голяма безработица по света, по този начин изнасяйки дефлация“, изтъква икономистът.

Поузън добавя, че Германия също така не е преоценила всички лоши заеми, които е отпуснала на Южна Европа, за разлика от Франция, Финландия и Австрия. По думите му дисбалансите в Европа и света щяха да бъдат редуцирани, ако те бяха помогнали на Южна Европа чрез отписване на лошите заеми, отпуснати за региона, ако бяха оказали натиск за по-експанзионистична парична политика вместо да я блокират, и ако бяха инвестирали повече в своята икономика. От френското икономическо министерство призоваха за повишение на заплатите в Германия, за да се осигури по-честна конкуренция. Беноа Амон обвини Германия, че получава несправедливо предимство спрямо останалата част от Европа като държи заплатите изкуствено ниски. Очаква се минималната работна заплата да бъде сред основните политики на новото немско правителство, като за основен застъпник се сочи социалдемократическата партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още