fallback

Европейският комисар по търговията е обвинен в укриване на данъци*

Карл де Гухт трябва да внесе в белгийската хазна 900 хил. евро

11:39 | 08.11.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският комисар, отговарящ за развитието на търговията, Карл де Гухт е обвинен в Белгия за укриване на данъци, съобщава белгийското онлайн издание DH. Обвиненията срещу него са, че не е декларирал доходи от търговия с акции и дължи данъци в размер на 900 хил. евро.

Според информацията в белгийските медии на този етап следствието отхвърли обясненията на де Гухт и ако двете страни не се разберат, каквато практика има в белгийското законодателство, делото срещу комисаря ще започне на 25-и ноември.

Това означава, че един от ключовите комисари ще бъде подсъдим само шест месеца преди изборите за Европейски парламент и края на мандата на сегашния състав на Европейската комисия. 

Темата за нарушенията на де Гухт беше засегната по време на традиционния обеден брифинг в Брюксел. Говорителят на комисията Пиа Хансен коментира, че делото не засяга функциите на комисаря и затова той ще продължи да изпълнява своите задължения. От ЕК отказаха да коментират подробности до приключване на съдебното дело по казуса. 

От 2010 година Карл де Гухт отговаря за развитието на търговските въпроси в ЕС. В периода 2009 – 2010 година той беше европейски комисар, отговарящ за развитието и хуманитарната помощ. От 2008 до 2009 година де Гухт заемаше поста вицепремиер на Белгия.

В своята политическа кариера е заемал постове като министър на външните работи, както и на търговията, избиран е за член на местния парламент.

В декларацията му за конфликт на интереси, публикувана на сайта на ЕК, е посочено, че от началото на 2005 г. не заема постове в частни компании. Комисарят е декларирал дялове в Arkmedes – Fonds, Dexia, Fortis, Merit Capital, както и в агенциите за недвижими имоти Immo Degus и La Macinaia

В последно време де Гухт намеква, че не иска да продължи своята кариера в Белгия, а да остане част от европейските институции. 

* Информацията е допълнена с изявленията на ЕК по случая

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:08 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още