fallback

Песимизъм обхвана европейските пазари

Първоначалната еуфория премина, когато започнахме да мислим защо ЕЦБ избра да понижи лихвата в момент, в който много малко хора го очакваха, според анализатор

19:46 | 07.11.13 г.

Предимно със спадове на акциите приключи днешната сесия на основните европейски пазари, след като днес Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния лихвен процент до ново рекордно ниско ниво от 0,25%.

По-късно председателят на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че еврозоната се изправя пред продължителен период на ниска инфлация и отново обеща паричната политика на централната банка да остане гъвкава толкова, колкото е необходимо.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 изгуби 0,1% в днешната сесия до 323 пункта и в крайна сметка изтри ръстовете от предходните часове. В Германия DAX 30 се покачи с 0,4% до 9 081 пункта, но във Великобритания FTSE 100 отписа 0,66% до 6 697 пункта, а във Франция CAC 40 се понижи с 0,14% до 4 281 пункта.

“Първоначалната еуфория премина, когато започнахме да мислим защо ЕЦБ избра да понижи лихвата сега, в момент, в който много малко хора го очакваха”, коментира пред Bloomberg Майкъл Войшнек от Lampe Asset Management в Дюселдорф.

“Продължителен период на ниски лихви означава, че ще имаме и продължителен период на нисък растеж в еврозоната. Мисля, че Европа ще се възстанови, но това ще отнеме повече време, отколкото се очакваше”, допълва анализаторът.

Същевременно днес американското търговско министерство отчете, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал с 2,8% през третото тримесечие, след като през предходните три месеца записа повишение от 2,5%. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха американският растеж да се забави до 2 на сто.

“Що се отнася до икономиката на САЩ добрите новини се оказаха лоши. По-добрите данни за растежа подсказват, че паричната политика може да бъде затегната по-скоро от очакваното. Пазарите се опасяват, че централните банки ще започнат да изтеглят ликвидност”, допълва Войшнек.

Пазарната оценка на HeidelbergCement се понижи с близо 4 на сто в днешната сесия, след като компанията отчете по-слаба печалба заради валутните разлики. Същевременно акциите на Siemens добавиха над 3 на сто след новината, че компанията ще изкупи обратно акции за 4 млрд. евро през следващите две години.

Акциите на Swiss Re поскъпнаха с близо 2 на сто, след като компанията отчете по-добър финансов резултат за миналото тримесечие, отколкото се очакваше. С над 10 на сто поскъпнаха акциите на Commerzbank AG, след като банката отчете ръст на нетната печалба до 77 млн. евро за периода юли-септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още