fallback

Конюнктурата и ЕЦБ подкрепиха европейските борси

Повечето анализатори не очакват утре централната банка да намали паричната си политика

19:28 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската икономика набира скорост, a Европейската централна банка оставя въпреки това шлюзовете за парична подкрепа широко отворени. Тази комбинация от растеж и ликвидност подкрепи инвеститорите на фондовите пазари в Европа. Германският водещ индекс Dax се издигна в следобедните часове с 0,5 на сто до 9051 пункта. Малко след началото на сесията Dax дори почти достигна нов рекорд, от който го разделиха само единадесет пункта. В крайна сметка водещият германски индекс се повиши с 0,4% до 9040,87 пункта.

Фондовите борси в Амстердам, Брюксел и Хелзинки регистрираха нови многогодишни върхове. Euro Stoxx 50 се повиши с 0,7% до 3058 пункта. Индексът Stoxx Europe 600 добави 0,4% до 323,26 пункта, като се възстанови от загубата от 0,2% от вторник. Френският  CAC 40 скочи с 0,8% до 4 286,93 пункта, а в Лондон FTSE 100 се понижи слабо с 0,1% до 6 741,69 пункта. В Германия и Франция, двете най-големи икономики в еврозоната, проучвания сред мениджърите в сектора на услугите са надскочили очакванията. Тези проучвания са считани за добър водещ индикатор за търсенето от страна на компании в следващите месеци. Окончателните данни от изготвяния от Markit Economics индекс на мениджърите по покупките за сектора на услугите в еврозоната отчетоха спад до 51,6 пункта през октомври. Въпреки това индикаторът остана над пазарните прогнози за понижение до 50,9 пункта. През септември PMI индексът за сектора на услугите постигна ниво от 52,2 пункта.

„Все още се надявам, че комбинацията от нарастващото доверие, много свободна парична политика, много ниска инфлация и предпазливо затягане на политиката на централната банка ще доведе до постепенно възстановяване", коментира Хауърд Арчър, главен икономист в IHS. В четвъртък Европейската централна банка ще вземе решение за о лихвените проценти и за ликвидността, която предлага на банките. „Спекулациите са за това, че ЕЦБ ще намали малко своята парична политика предвид забавянето на инфлацията ", каза Анита Палух от Hamburg Varengold Bank, цитирана от WSJ.

И докато акциите отчитат като цяло ръст на цените си, федералните бонове остават на място. Еврото показа признаци на живот. В сутрешните часове валутата достигна съотношение към долара 1,3511, след като в азиатската търговия струваше с един цент по-малко. 

Акциите на Daimler поскъпнаха с 0,29%, след като марката Mercedes Benz отчете ръст на доставките за октомври от 15,3 на сто. Редица положителни коментари на анализатори за BMW след добрите тримесечни резултати на концерна (ръст от 1,18%) също подкрепиха Daimler.  Намаляване на рейтинга на производителя на торове K+S от страна на рейтинговата агенция Moody's направи от акциите на K+S най-големия губещ в Dax. Книжата на HeidelbergCement ( ръст от 1,34%) също за търсени, преди утре компанията да представи тримесечните си данни. Във Франция силните поръчки на конкурента на Siemens – Alstom, доведоха до ръст на цената на акциите от 5,81%. Освен това Alstom иска да продаде свои участия в различни компании за 1 до 2 млрд. евро. Акциите на холандската банкова група ING Groep поскъпнаха с 3,50%, след като концернът представи добри финансови резултати.   Австрийският производител на стомана Voestalpine отчете по-ниски от очакванията резултати  за третото тримесечие и акциите поевтиняха с 0,88%.

В Париж акциите на циментовия производител Lafarge поскъпнаха леко с 0,28%, след като концернът обяви специална програма за намаляване на разходите.   

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
fallback