fallback

CBI: Великобритания печели до 78 млрд. паунда годишно от членството си в ЕС

Ние сме категорични, че искаме да бъдем в ЕС, като аргументите за това са очевидни, заявяват от Конфедерацията на британската индустрия

13:42 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Великобритания печели до 78 млрд. паунда (124 млрд. долара) годишно от членството си в ЕС, заявява една от най-големите бизнес лобистки организации в страната, съобщава CNBC. 

Членството в ЕС е все по-спорен въпрос във Великобритания, като противниците му описват съюза като прекалено бюрократичен и представляващ заплаха за суверенитета на членките в него.

Политическата враждебност към ЕС във Великобритания нарасна с настъпването на финансовата криза, като премиерът Дейвид Камерън се съгласи да се проведе референдум по въпроса, ако неговата консервативна партия спечели мнозинство на изборите през 2015 г. 

Конфедерацията на британската индустрия (CBI) обаче обяви, че ще бъде най-добре за страната да остане членка на един реформиран съюз, след като ползите от членството й възлизат на 4-5% от БВП, или 62-78 млрд. паунда. Ние ще сме по-добре в един реформиран ЕС, отколкото извън него без никакво влияние. Всяка година членството носи по 3 хил. паунда на всяко домакинство. ЕС трябва да модернизира единния пазар чрез пълно прилагане на пазар на услугите и създаването на дигитален пазар, както и чрез осигуряването на търговски споразумения със САЩ, Япония и др.“, коментира главният директор на CBI Джон Кридлънд.

„Големият въпрос с реформата трябва да гарантира, че британското членство няма да бъде подкопано от импулса за по-голяма интеграция в еврозоната“, изтъква той.

Президентът на CBI Майк Рейк заяви, че ЕС трябва да балансира бюрокрацията с реформите. „Ние сме категорични, че искаме да бъдем в ЕС, като аргументите за това са очевидни, след като ги изследвахме в детайли в продължение на десет месеца, но се нуждаем от реформи.“ CBI повиши и прогнозата си за растеж във Великобритания през 2013 и 2014 г., посочвайки подобрените бизнес инвестиции и нетната търговия. Новата оценка е за ръст през тази година от 1,4% спрямо 1,2% в предишната прогноза. Британската икономика нарасна с 0,8% през третото тримесечие. „Възстановяването, което започна в сектора на услугите се разпростря към промишлеността и строителството. То няма да е впечатляващо, а просто бавно и равномерно, но изглежда по-стабилно“, посочи Кридлънд.

„В момента смес свидетели на подобрение в доверието, което означава, че има повече потребителски разходи. Това, от което се нуждаем сега е повече повече бизнес инвестиции, за да стане повишеното потребление устойчиво и да се подобри производителността, която вдига стандарта на живот“, добавя Рейк.

Повече може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още