fallback

Политическите скандали в Италия не секват

Правосъдният министър е обвинена в конфликт на интереси, исканията за оставка допълнително разклащат правителството

11:01 | 03.11.13 г.

Правителството на Енрико Лета се изправя пред ново предизвикателство – министърът на правосъдието Ана Мария Канселиери беше обвинена, че е използвала влиянието си, за да извади от затвора болната дъщеря на бивш застрахователен магнат от затвора, предава Ройтерс.

Ако Канселиери подаде оставка, за което вече е призована, загубата на още един влиятелен министър може допълнително да дестабилизира крехката управляваща коалиция в Италия, която и без това е разклатена от бившия премиер и медиен магнат Силвио Берлускони.

Предстои през този месец да се проведе и окончателното гласуване за изгонването на Берлускони от парламента заради присъдата му за данъчни измами.

Заради скандала с Канселиери опозиционното популистко движение “Пет звезди” на комика Джузепе (Бепе) Грило заяви, че ще поиска вот на недоверие към правителството. Демократическата партия – най-голямата политическа сила, която подкрепя кабинета, пък призова правосъдния министър да отговори на въпросите на парламента.

Канселиери засега отхвърля исканията за оставка. Тя обясни, че е била загрижена за здравето на Джулия Лигрести – голямата дъщеря на застрахователния магнат Салваторе Лигрести. Министърът допълни, че е помагала по същия начин и на други обвинени.

“Изпълних дълга си с това, което направих за един човек, страдащ от анорексия, който не беше ял от дни и който има малки деца”, коментира Ана Мария Канселиери през журналисти.

Енрико Лета от своя страна увери, че правителството е “стабилно” и допълни, че показанията на правосъдния министър пред парламента “ще разсеят всички съмнения”. Ана Мария Канселиери ще говори пред парламента във вторник, съобщи по-късно говорител на управляващите.

Скандалът с министъра на правосъдието на Италия избухна преди няколко дни, когато в. La Repubblica отпечата подслушан телефонен разговор между Ана Мария Канселиери и съпругата на Салваторе Лигрести в деня, в който той е бил арестуван заедно с двете си дъщери – бивши управители на фирми. В разговора Канселиери уверява съпругата на застрахователя, че може да разчита на нея. Записът е направен в рамките на разследването за счетоводни измами и манипулации в застрахователната компания Fondiaria – SAI, която семейство Лигрести контролира до миналата година.

След няколко разговора и текстови съобщения Джулия Лигрести е поставена под домашен арест.

Според съда в Торино действията на министъра не са упражнили влияние върху решението за освобождаването на Джулия Лигрести от затвора. Тя е била освободена след серия от медицински прегледи, които са установили, че продължаващото лишаване от свобода би увредило здравето й.

Канселиери обаче е дългогодишна приятелка на семейство Лигрести, а синът й Пиерджорджо Пелузо е работил като главен изпълнителен директор във Fondiaria-SAI през 2011 – 2012 г. Това предизвика критики, че правосъдният министър е действала в конфликт на интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:58 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още