fallback

Лоши данни във финансовите отчети повлякоха европейските борси

Търговците се опасяват от по-ранно спиране на стимулите на ФЕД след добри данни за американската икономика

19:44 | 01.11.13 г. 1

Европейските борси записаха загуби и спряха седмичния си ръст след лоши финансови резултати. Оптимизъм не донесоха и данните за ръст на промишлената активност в САЩ през октомври. Правителственият доклад беше разчетен като знак за скорошно спиране на програмата на Федералния резерв за стимулиране на американската икономика.

Натиск върху стойността на индексите оказа търговията на Royal Bank of Scotland (RBS). Банката съобщи за намаление на приходите за третото тримесечие и загуба от 828 млн. паунда. Загуби  записа и Renault , чиито акции се търгуват за малко над 61 евро за брой. Влияние оказа съобщението на партньорската компания Nissan, в което се съобщава за орязване на годишните прогнози.

Пазарите ще отчетат леко понижение през следващите няколко седмици преди отново да тръгнат нагоре”, прогнозира анализаторът Карим Бертони в DePury Pictet Turrettini & Co, цитиран от агенция Bloomberg.

Стойността на Stoxx Europe 600 достигна до ниво от 321,5 пункта или понижение от 0,3 на сто. Като цяло индексът приключва търговската седмица с увеличение от 0,4%. Стойността му е най-висока от май 2008 година насам.

Незначителен е седмичният ръст за френския CAC 40. В днешната сесия стойността му достигна 4 237,19 пункта, което е намаление от 0,6 на сто. Германският DAX 30 отстъпи от рекордната стойност, достигната в четвъртък. Намалението е в рамките на 0,3% до 9 007,83 пункта. За седмицата обаче има ръст от 0,3 на сто.

Негативната тенденция на Стария континент прекъсна лондонския  FTSE100, който приключи петъчната сесия с минимален ръст от 0,05% до стойност от 6 734,74 пункта. През изминалата седмица увеличението е от 0,2 на сто.

За доброто представяне на индекса помогна представянето на Royal Dutch Shell, чиито акции поскъпват с 1,4% до 2 189 пенса, след като RBC Capital Markets съобщи, че петролната компания надхвърли очакванията им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още