fallback

САЩ смъмриха Германия за зависимостта й от износа

Анемичното вътрешно търсене в Германия затруднява опитите за стабилизиране на еврозоната, смятат от американското финансово министерство

11:41 | 31.10.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

САЩ смъмриха Германия, заявявайки, че силният й износ възпрепятствал икономическата стабилност в Европа и оказвал негативно влияние върху световната икономика, пише CNBC.

От дълго време администрацията на президента Барак Обама предупреждава страни с високи търговски излишъци като Германия и Китай да се потрудят повече, за да стимулират вътрешното търсене. Но в полугодишния доклад на американското Министерство на финансите (МФ) до Конгреса по въпросите за международната икономическа политика критиката към Германия се открояваше и заемаше видно място.

Германският анемичен растеж на вътрешното търсене и зависимостта от износа затрудняват опитите за стабилизиране на икономиката на еврозоната. Като общ резултат това предизвиква дефлационни отклонения в еврозоната, както и в световната икономика. Това се казва в доклада на американското ведомство.

Дефлацията предизвиква постоянен спад на работните заплати и на цените, което може да създаде от само себе си цикъл на икономическа нестабилност.

Отправената критика идва в труден момент за отношенията между Берлин и Вашингтон. Немски пратеници се срещнаха със съветника по национална сигурност на Белия дом във Вашингтон вчера заради информацията, че САЩ са подслушвали телефонните разговори на канцлера Ангела Меркел.

От години насам полугодишният доклад се използва като прекрасна възможност от американското правителство да критикува публично практиките на Китай по отношение на валутния курс, но този път Германия засенчи азиатската нация.

Например, МФ отбелязва още, че нетният износ на Германия на стоки, услуги и капитал е превишил този на Китай през 2012 г. Политическите препоръки към Германия също оглавиха списъка с действия, които Вашингтон счита, че са необходими за стабилизирането на глобалната икономика.

Икономистите казват, че силното вътрешно търсене в Германия ще привлече повече стоки от страните в югоизточната част на еврозоната, които все още страдат от икономическата криза.

Както е обичайно от повече от десетилетие, МФ не пропусна да отбележи ролята на Китай като валутен манипулатор.

Ведомството отново определи юана като „значително подценена валута“. От това дълги години се оплакват американските политици и компании, защото слабият юан прави китайския износ по-евтин за САЩ за сметка на местните производители.

МФ отбелязва, че скорошното поскъпване на юана е добра новина за щатската икономика и призова Китай да позволи на валутата си да се покачва по-бързо.

От администрацията на финансовия министър Джак Лю обясниха, че следят зорко икономическата политика на Япония, за да проследят дали усилията им са насочени към стимулиране на вътрешното потребление.

Агресивните парични стимули на Японската централна банка подтиснаха курса на йената тази година, превръщайки износа на страната в по-конкурентоспособен зад граница. МФ отбелязва, че Страната на изгряващото слънце се е присъединила към други страни, които са поели ангажимент да не преследват по-нисък валутен курс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още