fallback

Водещите индекси в Европа записаха минимални отклонения

Инвеститорите на Стария континент също чакат с притаен дъх решението на Фед за курса на паричната политика и решиха да не рискуват

19:23 | 30.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите индекси в Европа не регистрираха съществени изменения, изтривайки печалбите в началото на търговската сесия. Инвеститорите на Стария континент също очакват решението на Федералния резерв на САЩ за курса на паричната политика, което трябва да бъде обявено след няколко часа.

В Лондон индексът FTSE 100 се повиши минимално с 0,04% до 6777,70 пункта. Немският бенчмарк DAX се понижи минимално с 0,13% до 9019,27 пункта. Във Франция CAC 40 също приключи сесията със спад - 0,09% до 4274,11 пункта. Испанският IBEX 35 също затвори на червена територия с отклонение от 0,86% до 9778,70 пункта.

Пазарните участници в Европа останаха предпазливи и не рискуваха. Всички очакват да разберат дали Комисията по парична политика на Фед ще реши да намали обема на месечната програма за покупка на активи в размер на 85 млрд. долара или не. Очакванията са, че централната банка ще отложи промените за 2014 г., пише CNBC.

През третото тримесечие Испания успя да излезе от двугодишната рецесия. Предварителните данни на националната статистическа служба INE показват, че икономиката на страната се е разширила с 0,1% на тримесечна база.

Неочаквано броят на молбите за безработица в Германия се покачуха до ниво, невиждано от юни 2011 г. насам. Данните на Бюрото по труда показват, че още 2 хил. души са подали молби през октомври. Това обаче не променя нивото на безработицата, което продължава да бъде историческо ниско – 6,9%.

Икономическото доверие в еврозоната се покачи за шести пореден месец до 97,8 пункта от 96,9 пункта през септември, сочат данните на Европейската комисия (ЕК). Резултатът отчете най-високата си стойност от август 2011 г. насам. По данни на ЕК бизнес климатът в Европа също се е повишил, достигайки стойностите си от февруари 2012 г.

Основната печалба на Barclays преди данъчно облагане отстъпи с 26% до 1,4 млрд. паунда през трите месеца до края на септември. От британския кредитор отдават спада на по-слабите печалби от инвестиции с фиксирана доходност. Цената на акциите на британската банка все пак се покачи с 0,9% до 268,45 паунда в края на сесията в сряда.

Книжата на автомобилния производител Fiat поевтиняха с 2,23% до 5,70 евро, след като приходите от продажби на компанията в Латинска Америка пострадаха и след като занижи очакванията си за целите за 2013 г. Fiat вече чака печалба в размер на 3,5 млрд. евро вместо първоначалните 4 млрд. евро за годината.

Акциите на Volkswagen поскъпнаха с 4,95% до 183,50 евро, след като немският автомобилен производител оповести тримесечните си резултати и повиши прогнозата си за ръст на печалбата през тази година в сравнение с 2012 г. Porsche, собственост на Volkswagen, също получи бонус - акциите му прибавиха 5,85% към стойността си и затвориха при цена от 67,86 евро.

Френският производител на лекарства Sanofi понижи прогнозата си за годишните печалби за втори път тази година. Нетната печалба на компанията за третото тримесечие спада до 1,21 млрд. евро в сравнение с 1,54 млрд. евро година по-рано. Приходите от продажби пък пострадаха от забавянето на развиващите се пазари. Все пак акциите на Sanofi поскъпнаха с 2,44% до 77,55 евро за брой.

Вторият най-голям производител на дрехи Next прибави 4,8% към цената на своите книжа, след като повиши очакванията си за годишната печалба и след като изненада приятно анализаторите с по-високи приходи от продажби за третото тримесечие.

Повече за икономическата ситуация в Германия може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още