fallback

Европейските борси затвориха с повишения в навечерието на срещата на Фед

Акциите на Nokia Oyj поскъпнаха с 6,63% в Хелзинки след публикуваната тримесечна оперативна печалба

19:09 | 29.10.13 г.

Водещите европейски фондови пазари приключиха сесията във вторник с повишения, подкрепени от силните тримесечни отчети на компании като BP и Nokia Oyj, пише MarketWatch. Въпреки това погледите на инвеститорите останаха насочени основно към двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, което започна днес.

Европейският бенчмарк Stoxx Europe 600 добави 0,38% до 320,20 пункта, прекратявайки продължилата два дни негативна серия.

Акциите на BP поскъпнаха с 5,84 на сто, след като петролният гигант увеличи дивидента си до 9,5 цента на акция от 9 цента. Приходите на компанията за третото тримесечие пък се понижиха по-малко от очакваното.

Други от петролните компании на Стария континент – Total SA и Royal Dutch Shell също отчетоха ръстове на пазарните капитализации. Акциите на френската компания поскъпнаха с 1,14% в Париж, а тези на холандския гигант – с 1,97 на сто в Лондон.

Пазарната капитализация на UBS AG се смъкна с 7,34%, след като компанията бе заподозряна за възможно манипулиране на валутни пазари. Поевтиняване на книжата стана, въпреки че швейцарската банка публикува по-добър от очакваното финансов отчет за третото тримесечие.

Акциите на Deutsche Bank AG поскъпнаха с 1,07%, въпреки че германската банка отчете 94% спад на печалбата за третото тримесечие поради отделянето на значителни резерви за съдебни спорове.

Пазарните участници бяха концентрирали погледите си отвъд Океана, където Федералният резерв на САЩ започна своето двудневно заседание. Повечето анализатори не очакват промяна на гъвкавата монетарна политика на централната банка след публикуваните колебливи икономически данни от страната в последните дни.

По данни на Министерството на търговията през септември продажбите на дребно в САЩ се свиват минимално с 0,1%. Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха продажбите на дребно да се покачат с 0,4%.

През август цените на жилищата в САЩ са записали най-големия ръст от времето на имотния балон насам. Индексът S&P/Case-Shiller е нараснал с 12,8% на годишна база, което е най-силният годишен ръст от февруари 2006 г.

По данни на Министерството на труда на САЩ индексът на цените на производител неочаквано се е понижил с 0,1% през септември, регистрирайки първия спад от април насам. Aнкетираните от Ройтерс експерти оцениха растежа на 0,6%, но публикуваните данни не ги задоволиха. През август запасите на предприятията са се увеличили с 0,3 на сто, оправдавайки напълно прогнозите.

Във Великобритания индексът FTSE 100 се покачи с 0,74% до 6 775,30 пункта, най-вече поради поскъпването на акциите на BP.

Натиск върху британския бенчмарк приложи Lloyds Banking Group PLC, чиято капитализация се смъкна с 1,72 на сто след по-голямата от очакваното загуба през третото тримесечие.

Германският DAX 30 се повиши с 0,48% до 9 022,04 пункта, а френският CAC 40 добави 0,63% до 4 278,50 пункта.

Извън водещите европейски индекси, листнатите на борсата в Хелзинки акции на Nokia Oyj поскъпнаха с 6,63%, след като популярният технологичен производител отчете оперативна печалба от 118 млн. евро в периода юли-септември. През посоченото тримесечие Nokia е доставила 8,8 млн. смартфона с операционната система на американския софтуерен гигант Microsoft, докато през предходното те са били 7,4 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още