fallback

ЕП ще разследва спасителните планове на "тройката"

Евродепутати обвиняват ЕЦБ, ЕК и МВФ в непрозрачност, ще проверяват дали не са нарушавали законодателството

17:54 | 28.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Евродепутатите с ресор икономическа политика ще разследват евентуална непрозрачност в работата на служителите на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) във връзка със съкращенията на разходите в спасените от трите институции държави – Гърция, Португалия, Ирландия и Кипър, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

Координаторите на основните политически групи в икономическата комисия на Европейския парламент (ЕП) приеха днес да започне разследване на работата на кредиторите в спасените страни.

Изминаха повече от три години, след като първата мисия на „тройката“ кредитори беше изпратена в Гърция и Ирландия, за да съветва правителствата и да наблюдава прилагането на обещаните от държавите съкращения на бюджетните разходи. Европарламентът сега иска да „осветли“ работата на тези официални лица.

„Тройката ЕЦБ, ЕК и МВФ играе ключова роля в европейската криза. Работата им продължава да бъде непрозрачна до голяма степен“, коментира Свен Гиголд, евродепутат от германските Зелени – основната политическа сила, която стои зад инициативата.

В процеса на разследването ще бъдат организирани изслушвания на официални представители на трите институции. Ще се разглеждат и независими икономически доклади, след като „тройката“ допусна редица грешки при спасяването на страните. „Безработицата нарасна до по-високи нива от очакваното, икономиките се свиха доста по-драматично, а публичният дълг също нарасна значително повече, отколкото се прогнозираше“, посочват евродепутатите.

„Много европейски граждани очакват всеобхватно разследване защо се стигна до тези драматични резултати. Трябва внимателно да проучим дали е имало случаи на нарушаване на законодателството“, допълва Гиголд.

Политическите групи все още преговарят за обхвата на разследването. Споразумението трябва после да бъде одобрено от лидерите на политическите групи и ръководството на парламентарната комисия.

Вероятно евродепутатите ще проучват и частните консултанти, въвлечени в работата на „тройката“, отбелязва изданието.

В Кипър вече избухна скандал, след като „изтекоха“ документи на кипърската централна банка, от които става ясно, че на консултантската компания Alvarez and Marsal е одобрена „такса за успех“ в размер на 0,1% от сумата за рекапитализацията на банковия сектор в страната. Консултантската компания съветва централната банка на средиземноморския остров при преструктурирането на Bank of Cyprus.

Членовете на борда на кипърската централна банка отрекоха да са били наясно с въпросната такса, която е одобрена от управителя на институцията Паникос Димитриадис. Той обаче твърди, че е бил принуден да се подпише под цифрата, тъй като консултантът го заплашил, че ще се откаже един ден преди банките в Кипър отново да отворят врати за обслужване на клиенти. Банките бяха затворени повече от седмица, след като беше приет спасителният план за страната, за да се избегне масов отлив на капитали.

Кипърските власти вече започнаха криминално разследване по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:30 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още