fallback

Bankia се върна към печалбите през първото деветмесечие

Испанската банка отчете нетни печалби от 362 млн. евро за периода януари-септември

11:34 | 28.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Испанската банка Bankia отчете печалба за първи девет месеца на годината, надхвърляща предварителните очаквания на анализаторите, съобщава CNBC.

Печалбите на банковата институцията за периода 1 януари–30 септември достигнаха 362 млн. евро. Същевременно предварителните прогнози на експертите бяха за постигане на нетни печалби в размер на 311 млн. евро.

Година по-рано, през първите девет месеца на 2012 г. дружеството отчете загуба от 7 млрд. евро.

Нетният лихвен доход на банката отстъпи с 29% до 1,73 млрд. евро в деветте месеца до септември в сравнение със същия период преди една година. От Bankia отдават спада на основно на понижените лихвени проценти.

През септември спасената от държавата банка обяви, че е приключила сделката за подразелението си за управление на имоти Bankia Habitat. Купувач бе американският фонд Cerberus, а договорената цена – приблизително 90 млн. евро.

Bankia Habitat управлява портфейл от активи на стойност 5,5 млрд. евро, като имотите са за около 2,9 млрд. евро, а останалите 2,6 млрд. евро са под формата на кредити за строителство.

Bankia бе поредната испанска финансова институция, която се отказа от дейностите, свързани с пазара на имоти, за да се фокусира върху основния си бизнес. В момента купувач за операциите с недвижими имоти търсят CaixaBank и Novagalicia, а Santander продаде имотното си звено на Lindorff, припомня изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:22 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още