IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС ще договорят механизма за спасяване на банки до края на годината

Създаването на банковия съюз вече е необратим процес, коментира президентът на Франция Франсоа Оланд след срещата на върха в Брюксел

11:52 | 25.10.13 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Лидерите на ЕС ще договорят механизма за спасяване на банки до края на годината

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) са се споразумели да подготвят единния механизъм за спасяване и закриване на банки до края на тази година, предаде АП.

„Страните-членки ще постигнат споразумение преди декември, така че единният механизъм да бъде приет преди парламентарните избори през май следващата година“, коментира президентът на Франция Франсоа Оланд след срещата на върха в Брюксел.

Той допълни, че създаването на банковия съюз вече е „необратим процес“.

„Имаше известни съмнения дали ще бъдем готови до края на парламентарния мандат, който изтича през април 2014 г. Решени сме да вървим напред, въпреки че сме наясно със сложността на проблема“, коментира и председателят на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой.

Банковият съюз ще обедини финансовите институции в държавите от еврозоната под шапката на единен надзорен орган – в случая Европейската централна банка (ЕЦБ). В тази връзка от институцията настояват механизмът за спасяване и закриване на банки да бъде готов през следващата година, за да започне да функционира след приключването на стрес тестовете на банките, които стартират от ноември.

На срещата на върха лидерите на държавите от ЕС дискутираха и засилването на икономическото управление в рамките на съюза, включително предложения за въвеждането на договори, с които да се обвърже получаването на финансова помощ от общността с осъществяването на реформи.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел настоява споразумение за въвеждането на тези договори да бъде постигнато на следващата среща на върха, която ще се проведе на 19 и 20 декември.

В замяна на "качествен скок в икономическата координация" Германия би могла да предвиди "разширяване на социалното измерение" на икономическото управление на ЕС, каза тя.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу допълни, че по-нататъшни действия относно социалното измерение на икономическия и паричен съюз ще се проведат през 2014 г.

Оланд допълни, че лидерите на ЕС са дискутирали възможността за въвеждането на минимална заплата в ЕС, но не даде повече подробности. Дискутирана е и възможността единният цифров пазар да бъде завършен до 2015 г. Според Барозу създаването на единна цифрова икономика може да увеличи брутния вътрешен продукт на ЕС с между 4 и 12% до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Нека бъдат така добри първо за фалит на банки да го оправят пък после за спасяването...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още