IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС ще договорят механизма за спасяване на банки до края на годината

Създаването на банковия съюз вече е необратим процес, коментира президентът на Франция Франсоа Оланд след срещата на върха в Брюксел

11:52 | 25.10.13 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Лидерите на ЕС ще договорят механизма за спасяване на банки до края на годината

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) са се споразумели да подготвят единния механизъм за спасяване и закриване на банки до края на тази година, предаде АП.

„Страните-членки ще постигнат споразумение преди декември, така че единният механизъм да бъде приет преди парламентарните избори през май следващата година“, коментира президентът на Франция Франсоа Оланд след срещата на върха в Брюксел.

Той допълни, че създаването на банковия съюз вече е „необратим процес“.

„Имаше известни съмнения дали ще бъдем готови до края на парламентарния мандат, който изтича през април 2014 г. Решени сме да вървим напред, въпреки че сме наясно със сложността на проблема“, коментира и председателят на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой.

Банковият съюз ще обедини финансовите институции в държавите от еврозоната под шапката на единен надзорен орган – в случая Европейската централна банка (ЕЦБ). В тази връзка от институцията настояват механизмът за спасяване и закриване на банки да бъде готов през следващата година, за да започне да функционира след приключването на стрес тестовете на банките, които стартират от ноември.

На срещата на върха лидерите на държавите от ЕС дискутираха и засилването на икономическото управление в рамките на съюза, включително предложения за въвеждането на договори, с които да се обвърже получаването на финансова помощ от общността с осъществяването на реформи.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел настоява споразумение за въвеждането на тези договори да бъде постигнато на следващата среща на върха, която ще се проведе на 19 и 20 декември.

В замяна на "качествен скок в икономическата координация" Германия би могла да предвиди "разширяване на социалното измерение" на икономическото управление на ЕС, каза тя.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу допълни, че по-нататъшни действия относно социалното измерение на икономическия и паричен съюз ще се проведат през 2014 г.

Оланд допълни, че лидерите на ЕС са дискутирали възможността за въвеждането на минимална заплата в ЕС, но не даде повече подробности. Дискутирана е и възможността единният цифров пазар да бъде завършен до 2015 г. Според Барозу създаването на единна цифрова икономика може да увеличи брутния вътрешен продукт на ЕС с между 4 и 12% до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Нобел" - не е проблема в това , че не си чел статията или че си тънкообиден... - ПРОБЛЕМА Е, че преписваш от мен, а нямаш доблестта да си признаеш!!!Аз нямам нищо против първото /разбира се - аз определям какво да напиша, което може да се препише/, но имам против второто!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Изглежда са прави "евроидиотите",когато ни считат за "рая" "***"."Спасяване на банките",за сметка на овцете,наречени,"народ".Особено,български.ЧЕ ПО-ГОЛЯМА ОТ ТАЗИ "ЕВРОИНТЕГРАЦИЯ",КАКВВА МОЖЕ ДА БЪДЕ ТЯ!Нали банките въртят на пръста си правителства и народи,които не мога да шавнат,без "одобрението" на банките,пред които правителствата не съществуват.А СЕГА,НАЙ-ВАЖНОТО - ЧИИ СА БАНКИТЕ??!!РАЗБИРА СЕ,ЧАСТНИ...И СЪВСЕМ "ЕСТЕСТВЕНО",ЕВРЕЙСКИ.ВСИЧКИ БАНКИ,БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ,ДОРИ,ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ,"НАЦИОНАЛНИ".ДА ВИ Е ЧЕСТИТИ И ХАК ВИ Е,ОВЦЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Мислех че си чел статията - беше до тази и се вихреше голям спор точно когато прописа коментарите!Мерси все пак! Трогнат съм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
nobel
преди 10 години
И ти нищо не разбираш. Аз отдавна работя с обратната манипулация. Нито един от постовете ми тук не е това, което мисля. Аз те манипулирам отдавна и за сега ти дори не го забелязваш. И съм сигурен, че дори сега, когато го знаеш - пак ще мога да те манипулирам. Да се хванем ли на бас, че утре аз ще зная какво мислиш ти. И спокойно ще мога да напиша преди тебе какво си мислиш. Толкова е лесно, веднъж като му схванеш цаката. За да разбереш за какво става въпрос - чети между редовете. Може би аз съм един от манипулаторите - как мислиш. И въпреки, че ти казах толкова много ти пак ще налапаш кукичката. Това е 100 % сигурно. А може би този пост също е част от манипулацията? Замисли се, въпреки, че мисленето не е силната ти страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
- явно не си прочел статията и коментарите под нея и тотално не разбра закачката...http://***.investor.bg/evropa/334/a/pred-kakvi-scenarii-e-izpravena-evropa,160149/Много бързо палиш и с много малко аргументи работиш (допускания)... аз на твое място щях да се постарая повече, да разбера какво иска да ми каже другия (аз в случая)... особенно като се има предвид, че донякъде ме познаваш! :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Мале... мале... *** ти вярно от майтап не разбираш! - доказа го :)))))Прочети коментарите тук - мен ме обвиняват в това:http://***.investor.bg/evropa/334/a/pred-kakvi-scenarii-e-izpravena-evropa,160149/А за точките дето ти постнах от "ПЛАНА" - ми не ме обвинявай и за тях - от същата статия са :(((((((((((((...Останалото, което пишеш след точка 1 ... -> прочети ги ВЪВ статията - не съм ги твориал АЗ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
nobel
преди 10 години
Поредният ***. Започваме от точка 1 - лидерите на ЕС трябва да определят начина за решаване на кризата в еврозоната. Ти, поне сто пъти си казвал, че "решение" за кризата скоро няма да има. Говорим си за следващите поне 10 години, а може би и 20. Без да изключваме възможността да са 50 или 1 000. Ингеграция на Европа може и да има, но решаване на кризата няма да има. Нали ако се реши кризата вече няма да има нужда от реформи. А за осъществяванета на ПЛАНА са нужни още много промени. Останалото, което пишеш след точка 1 е толкова глупаво, да не кажа тъпо, че просто няма да го коментирам. Между другото ти сигурен ли си, че не си манипулиран и нямаш импланти в мозъка. Аз не съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
ето части от плана:1. лидерите на ЕС трябва да определят начина на решаване на кризата в еврозоната. Планът трябва да включва преследването на по-силна и по-интегрирана Европа, макар и не непременно чрез федерална уредба, която би се посрещнала с широка съпротива.2. лидерите на страните-членки трябва да се споразумеят за точно колко национален суверенитет ще се прехвърли към Европейския съюз - и да спечелят одобрението на гласоподавателите за техния план.3. те трябва да определят колко далеч ще стигне разширяването на съюза, включително да определят по-ясно разграничаване между ЕС и еврозоната.имай предвид че и на ТЯХ им е писнало и вече има заплахи:Ако тези въпроси не са решени - като лидерите на ЕС продължават да постигат повече Европа", а европейците все повече отхвърлят идеята - Европа просто ще се движи от една криза в друга. Тя може да не рухне но няма да процъфти заради липсата на стабилна надеждна и ефективна институционална структура с фиксирани и приети ограничения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
айде... следващия параноик !! Абе, да не е заразно? ;)))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Ето бе, ПЛАНЪТ си върви."Страните членки ЩЕ постигнат споразумение през декември" - казва Франсоа Оланд. ЩЕ постигнат, как няма да постигнат. След като за това НАСТОЯВА и канцлерът Ангела Меркел!!! Ще постигнат и пушек ще се вдига!! Осъществяването на ПЛАНА, обаче не е чак тъй проста работа и не може винаги да върви по план. ПЛАНЪТ на моменти ще бъде доста уязвим, понеже вече доста хора знаем за какво става въпрос. Така, че понякога се налага много да се бърза. Не е достатъчно да знаеш точно какво ще стане. Важното е да знаеш и КОГА. Timing is everythng, както казват добрите трейдъри, в частност Mike Larson. Така че ще видим точно какво ще стане и ако можем - ще се възползваме. Последните две години събитията се случваха безумно бавно. Обаче май пак е време да започна да следя всичко много изкъсо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още