fallback

Независими ли са решенията на европейската агенция за безопасност на храните?

Над половината от учените в институцията имат пряка или непряка връзка с хранителната индустрия

11:17 | 27.10.13 г. 3

Безспорно една от най-важните европейски институции е Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA)– реално всеки, който живее в ЕС, е засегнат от решенията, които взима.

Доколко тези решения се вземат независимо реши да провери анализаторската компания Corporate Europe Observatory.

Според данните, които е събрала, 122 от 209-те учени, които работят в агенцията, имат директна или индиректна връзка с представители на хранителната индустрия, които реално са натоварени да регулират.

Не за първи път EFSA е критикувана за конфликт на интереси от неправителствени организации и медии, дори и от Европейския парламент. Решенията на експертите са ключови за развитието на хранителната индустрия. От тях зависи например дали храни с генно-модифицирани организми (ГМО) ще бъдат допуснати на пазара в ЕС, както и какви хранителни добавки са допустими.

От CEO обясняват още, че проверката за конфликт на интереси в агенцията не обхваща недекларираните връзки. Организацията обаче допълва, че след като са изнесли първите резултати от проучването, ръководителите в EFSA са ги поканили, за да обсъдят именно начините за подобряване на независимостта на агенцията.

Един от изводите е, че системата за регистриране на конфликт на интереси не може да отчете всяко нарушение, а причината е, че правилата не са достатъчно ясни.

От агенцията вече показват желание за промяна, въпросът обаче е как и кога ще бъде постигнато това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още