fallback

ЕК има спешна нужда от 2,7 млрд. евро

Европарламентът спешно ще гласува отпускането на сумата, за да може институцията да продължи да изпълнява финансовите си задължения

14:54 | 22.10.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия (ЕК) спешно се нуждае от 2,7 млрд. евро за 2013 г., за да не спре да изпълнява финансовите си задължения в средата на ноември, съобщават от представителството на Европейския парламент (ЕП) в България.

Тази сутрин председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е уведомил за ситуацията председателя на ЕП Мартин Шулц.

Според Шулц, ако Съветът на Европейския съюз бързо предложи допълнителния бюджет, бюджетната комисия към ЕП ще може да го гласува и предложи за приемане на пленарно заседание още в сряда или четвъртък.

Литовското председателство на ЕС, което движи преговорите за дългосрочната финансова рамка на блока до 2020 г., съобщи късно снощи, че страните-членки са разрешили допълнителното финансиране за Еврокомисията за тази година, предава euobserver.com.

Европарламентът пък е решил да даде одобрението си по спешна процедура, допълва изданието.

Недостигът в бюджета на ЕК се е отворил заради 20-процентния спад на собствените приходи от мита и други такси. Тази година обаче институцията е предложила общо 9 коригиращи бюджети на стойност над 15 млрд. евро, отбелязва изданието.

Дефицитът от 2,7 млрд. евро в бюджета на Еврокомисията е част от по-широките разговори в ЕС за разходите през 2013 и 2014 г., както и за финансовата рамка за периода 2014-2020 г.

Тази седмица евродепутатите трябваше да гласуват бюджетната рамка за 2014-2020 г. Вотът обаче беше отложен, тъй като ЕП поиска първо държавите-членки на ЕС да одобрят искането на допълнителни 3,9 млрд. евро за 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още