fallback

Партията на Юнкер спечели предсрочните избори в Люксембург

Християнсоциалиститe спечелиха 23 мандата в 60-местния парламент

12:54 | 21.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водената от министър-председателя на Люксембург Жан-Клод Юнкер Християнсоциална народна партия (ХСНП) спечели предсрочните парламентарни избори във Великото херцогство, съобщава Bloomberg.

Резултатите от обработените до момента протоколи показват, че ХСНП успява да извоюва 23 депутата в 60-местния парламент на Люксембург. Социалистическатата работническа партия (СРП) и Демократическа партия (ДП) пък печелят по 13 позиции.

Юнкер, който е най-дълго управлявалият държавен лидер в 28-те страни от Европейския съюз – цели 18 години, заяви, че ХСНП ще проведе преговори за сформиране на коалиция с останалите партии през следващите дни. В настоящия кабинет християнсоциалиститe си партнираха със СРП.

ХСНП е във властта от 1945 г., с изключение на петте години между 1974 и 1979 г. Жан-Клод Юнкер, който навърши 59 години през декември, пък е премиер от 1995 г. насам.

"Дистанцията между нашата партия и останалите остава значително голяма", каза Юнкер в официална реч след края на изборите. "Ние оставаме най-силната партия в страната", допълни още той.

Предизвикателството за Юнкер и ХСНП дойде след доклад на Европейския парламент от 5 юли. Според документа министър-председателят носи политическата отговорност за неизпълнение на задължението си да информира депутатите за "нередностите и предполагаемите нередности", които са му били съобщени от националната разузнавателна служба.

Докладът предизвика ответна реакция от социалистите, които от години са коалиционен партньор на ХСНП. Те представиха предложение за насрочване на предсрочни избори и пред Юнкер не остана друг избор, освен да подложи доверието в себе си на гласуване.

Люксембургският премиер, който е сред основоположниците на идеята за единната европейска валута, отстъпи назад от проблема с дълговата криза на Стария континент през януари, когато предостави председателството на Еврогрупата на холандеца Йерун Дейселблум. Юнкер заемаше позицията от 2005 г. насам.

Като водеща страна по Маастрихтския договор от 1992 г., Люксембург служеше като посредник между Германия и Франция както в изготвянето на Пакта за стабилност през 1996 г., така и в неговата реформа през 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още