fallback

Инфлацията във Франция и Великобритания се задържа

Спадането на цените на сезонните услуги и самолетните пътувания задържаха темпа на инфлацията на годишна база

13:59 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексът на цените на потребителски стоки (CPI) показва запазване на нивото на годишната инфлация във Франция и Великобритания, съответно с ръст от 0,9% и 2,7%, по данни на Националните статистически институти на двете държави (INSEE и ONS), цитирани от Wbponline.

В Англия индексът не се промени спрямо миналия месец и остана на ниво от 0,4% през септември, докато във Франция спадна с 0,2% спрямо август, при прогнозиран спад от 0,3%.

С най-голям принос за спада на индекса във Франция се оказва сезонното намаляване на цените на някои услуги в края на лятната почивка, както и понижените цени на храните, според данни на INSEE. В Англия, поевтинелите (със 18,7%) заради по-ниските цени на горивата самолетни билети, са основната причина за задържането на инфлацията. Други фактори за това бяха цените на облеклото (Франция), на храните, жилищата и електричеството (Великобритания).

Френският БВП е отбелязал ръст от 0,5% през второто тримесечие, след като се сви с 0,2% през предишните две, докладва по предварителни данни INSEE през август. Годишният икономически растеж беше 0,1%, а сегашната скорост на разширяване на икономиката е най-високата от 2 години насам.

Английската централна банка(АЦБ) очаква инфлацията да остане около 2,9% до края на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още