fallback

И европейските борси се заразиха от оптимизма в САЩ

Това, че пазарът е толкова силен днес, е някакъв признак за това колко чувствителни сме към политическия пейзаж в САЩ сега, коментира анализатор

20:01 | 10.10.13 г.

След 3 поредни дни на загуби европейските фондови пазари отчетоха силни ръстове, водени от оптимизма, че американските законодатели се приближават към споразумение за вдигане на тавана по дълга на САЩ и възстановяване на пълноценната дейност на администрацията в страната, блокирана от 1 октомври - началото на новата финансова година, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 1,69% до 310,29 пункта, отбелязвайки най-силното си представяне за повече от месец.

„Днес има усещане, че може да се получи известно раздвижване в политически аспект в САЩ, и това е новината, доминираща дневния ред и настроението на пазара в момента“, заяви Нийл Уилкинсън, старши финансов мениджър в Royal London Asset Management. „Цялата чувствителност на положението предполага, че те ще намерят решение. Това, че пазарът е толкова силен днес, е някакъв признак за това колко чувствителни сме към политическия пейзаж в САЩ сега“, добави Уилкинсън.

Той подчерта и няколко причини за оптимизъм при европейските акции по принцип. „Макроикономическият риск в Европа намаля, както и политическият. Това бе твърде добър резултат за меркел и вероятно през следващите седмици ще бъде обявено създаването на коалиция. Ситуацията в Италия се разреши от само себе си и икономическите данни през последните 3 месеца се подобряват. Така че всички индикатори от политическа, макроикономическа и икономическа перспектива сочат в правилната посока“, изтъкна мениджърът, визирайки германския канцлер Ангела Меркел и победата на оглавявания от нея Християндемократически съюз на изборите в Германия, проведени на 22 септември.

Британският индекс FTSE 100 напредна с 1,46% до 6 430,49 пункта, а акциите на HSBC Holdings PLC поскъпнаха с 1,4% до 678,30 пенса за брой, след като днес Английската централна банка остави основната си лихва без промяна на рекордно ниското ниво от 0,5%, а програмата си за покупка на активи – в размер на 375 млрд. паунда. Действията на Комисията за монетарна политика оправдаха напълно очакванията на анализаторите.

През август новият управител на финансовата институция Марк Карни обвърза нивото на основната лихва с това на безработицата в страната, заявявайки, че не е особено вероятно да бъде повишена, преди безработицата да падне под 7%. От банката прогнозират, че това няма да се случи преди 2016 г., но след последните оптимистични данни и нарастващите признаци за възстановяване на икономиката на страната пазарните участници спекулират, че е напълно възможно това да стане и по-рано.

„Ако настоящото високо темпо на ръст, отчитано в проучванията сред бизнеса, се запази, може скоро да видим как банката става все по-уверена, че икономиката е в състояние да издържи повишавания на лихвата преди периода, посочен в настоящата ѝ прогноза“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в базирания в Лондон институт Markit.

В Германия DAX 30 нарасна с 1,99% до 8 685,77 пункта, а акциите на Commerzbank AG повишиха стойността си с 5,5% до 9,36 евро за акция. Пазарната капитализация на Rheinmetall AG обаче се сви с 0,15% до 42,14 евро за акция, след като международната рейтингова агенция Moody’s понижи рейтинга на компанията за отбранително оборудване и автомобилни части.

Френският индекс CAC 40 скочи с 2,21% до 4 218,11 пункта, след като стана ясно, че индустриалното производство в страната е нараснало с 0,2% през август на месечна база, докато през юли се бе свило с 0,6%.

Акциите на Arkema SA прибавиха 4,65% към стойността си до 83,93 евро за брой, след като швейцарската банка UBS повиши рейтинга на ценните книжа на компанията с основанието, че в момента те са подценени. Пазарната капитализация на CGG се разшири с 2,1% до 15,83 евро за акция, след като от компанията обявиха, че производството е скочило с 94% през третото тримесечие на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още