fallback

Европейските борси приветстваха номинацията на Йелън, но затвориха с понижения

Продължаващата вече девети ден политическа криза в САЩ отново диктуваше настроенията в Европа

19:36 | 09.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите европейски борсови индекси приключиха с понижения търговската сесия в сряда. Инвеститорите на Стария континент също приветстваха номинацията на Джанет Йелън за наследник на Бен Бернанке на поста председател на Федералния резерв на САЩ (Фед), но бяха притеснени от продължаващата вече девети ден политическа криза в страната.

Германският индекс DAX приключи с понижение от 0,46% до 8516,69 пункта. Индексът FTSE 100 отстъпи с 0,44% до 6337,91 пункта, отчитайки тримесечен спад. Френският индикатор CAC 40 се сви с 0,16 на сто до 4127,05 пункта, а IBEX 35 се повишава с 1,29% до 120,10 пункта. Общоевропейският FTSEurofirst 300 затвори с понижение от 0,6% до 1223,55 пункта.

Испанските и италианските акции поскъпнаха, след като страните проведоха успешни аукциони за продажбата на държавни ценни книжа, вдъхвайки оптимизъм за възстановяването на южноевропейските страни. Акциите на местните банки Caixabank и Banco Santander поскъпнаха.

Индустриалното производство във Великобритания се сви неочаквано през август, като спадът е най-големият от септември 2012 г. Индустриалното производство е намаляло с 1,1% на месечна база, изненадвайки анализаторите, които очакваха ръст от 0,4%.

Акциите на френската телекомуникационна компания Alcatel-Lucent поевтиняха с 6,89%, след като президентът Франсоа Оланд призова компанията да не затваря работни места във Франция, след като по-рано тази седмица конценрът обяви намеренията си да съкрати общо 10 хил. работници.

Акциите на Telecom Italia поскъпнаха с 6,24% след слухове, че компанията иска поне 12 млрд. долара за контролния си пакет акции в бразилската Tim Partecipacoes.

Vedanta Resources обяви, че за второто тримесечие на 2013 г. е добила повече петрол, газ и цинк. Въпреки това книжата на добивната компания поевтиняха след като инвестиционната банка Morgan Stanley понижи оценката за акциите й на „подценени“.

Банката даде същата оценка и за книжата на френският конгломерат Saint-Gobain, след което акциите поевтиняха с 3,65%.

Цената за една ценна книга на английската строителна компания Taylor Wimpey се покачи с 5,16%, след като Goldman Sachs повиши доверието си към акциите й. Компанията извлече ползи от правителствените стимули за жилищния пазар.

Книжата на друга строителна компания – Barratt – също поскъпнаха. Те са нагоре с 3,59 на сто, след като компанията получи същата оценка от Goldman Sachs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още