fallback

Безизходицата във Вашингтон се отразява на европейските борси

Не очакваме разрешение на споровете за бюджета и дълговия лимит в САЩ и през тази седмица, коментира икономист

19:33 | 08.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент затвориха с понижения, след като блокирането вече осми ден заради липсата на финансиране американско правителство продължава да тревожи инвеститорите, съобщава CNBC.

Общоевропейският FTSEurofirst 300 спадна с 0,7% до 1233 пункта, след като британският FTSE 100 загуби 1% след спада на продажбите на дребно на Острова за втори пореден месец. Немският DAX отстъпи с 0,4% до 8556 пункта, а френският САС 40 е надолу с 0,8% до 4134 пункта.

Призракът на дълговия лимит в САЩ продължава да витае и на европейските пазари. Щатските индекси удължават загубите си в днешната сесия до близо едномесечни дъна.

"Продължаваме да не очакваме разрешение на споровете за бюджета и дълговия лимит във Вашингтон и през тази седмица. Стопираната работа на администрацията пък означава липса на икономически данни“, коментира Крис Сциклуна, икономист в Daiwa Capital.

Акциите на британските търговски компании Marks & Spencer, Dixons, Debenhams и Next реагираха негативно на новината за спад в продажбите на дребно на Острова през септември.

Други данни от Великобритания показаха, че цените на жилищата през септември са нараснали с най-бързия си темп за последните 11 години, а продажбите са достигнали 4-годишен връх. Според информация на Financial Times европейският регулатор, който ще ръководи стрес тестовете на банките от еврозоната идната година се подготвя да санкционират кредитните институции, които продължават да разчитат на евтиното финансиране от ЕЦБ, известно като LTRO (long-term-financing operation).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:40 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още