fallback

Леко повишение за европейските акции

Картината на пазарите е смесена заради липсата на значими икономически или корпоративни новини

20:05 | 04.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 прибави 0,1% в петъчната сесия до ниво от 1243 пункта, след като в началото на сесията бе на по-ниско ниво, предава CNBC.

Нарастват страховете, че бюджетната безизходица в САЩ ще се проточи и може да осуети опитите за решаване на по-голямото предизвикателство – повишаването на дълговия лимит на страната, което трябва да стане преди 17 октомври, за да се избегне неплатежоспособност по задълженията.

Британският FTSE 100 прибави 0,1% до 6459 пункта, германският DAX се покачи с 0,3% до 8623 пункта, а френският САС 40 нарасна с 0,9% до 4164 пункта. „Картината на европейските пазари е смесена, след като се търгуват в относително тесен рейндж при малко значими икономически или корпоративни новини, които да определят посоката. Настроенията продължават да бъдат засегнати от блокираната администрация в САЩ“, коментират от Nomura.

Италианските акции се повишиха с 1,6%, след като политическото напрежение в страната изглежда е на път да бъде разрешено. Комисия към италианския сенат днес препоръча бившият премиер Силвио Берлускони да бъде отстранен заради присъдата за данъчна измама, която получи през август.

Комисията ще представи препоръката си пред сената за гласуване в рамките на 20 дни. Тя идва след бурна седмица, в която Берлускони се огъна под натиска на собствената си партия за подкрепа на вота на доверие за премиера Енрико Лета в сряда.

Акциите на Deutsche Telekom нараснаха с 3,7% след повишена препоръка за тях от UBS от „неутрална“ на „купува“.

Книжата на Telecom Italia се понижиха с 0,8%, след съобщението, че главният оперативен директор Марко Патуано ще поеме ръководството след оттеглянето на Франо Бернабе като главен изпълнителен директор заради разногласия с акционерите. Акциите на британския търговец на електроника Dixons се повишиха с 1,6%, след като оценката им от UBS бе повишена.

Книжата на производителя на гуми Nokian Renkaat спаднаха със 7,6% , след като компанията пусна предупреждение относно очакваната печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още