fallback

Франция напредва със закона срещу закриването на производства

От фирмите с над хиляда работници ще се изисква да докажат, че действително нямат друг избор, освен да закрият предприятия

17:05 | 02.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Долната камара на парламента във Франция прие днес закон, в който се предвиждат внушителни глоби за компаниите, които закриват производствени мощности, считани за икономически жизнеспособни, предаде Ройтерс.

Мярката е част от програмата на президента Франсоа Оланд, който се опитва да спаси хиляди работни места в индустриалния сектор на страната, допълва информационната агенция.

Законът обаче си навлече критиките на бизнес лидерите, които предупреждават, че изискването ще окаже натиск върху инвестициите във Франция, тъй като предприемачите ще имат повече разходи и затруднения, ако решат да затварят предприятия.

Нормативният акт стана печално известен като „законът Флоранж“. Агенцията припомня, че по време на предизборната му кампания през 2012 г. Оланд обеща на работниците от западащия североизточен индустриален район на страната да прокара подобни мерки, за да спаси работните им места.

Законът обаче беше приет твърде късно, за да спре ArcelorMittal да затвори две пещи в завода на компанията във Флоранж. Въпреки това Оланд оказваше постоянен натиск за приемането му, за да си върне подкрепата на работническото съсловие, което в последните години се разочарова от опитите за икономически реформи.

Законодателството изисква от фирмите с над 1 000 работници да доказват, че действително са изчерпали потенциала на производствените мощности и продажбите, за да ги закрият. Ако се докаже, че дадена компания не е направила всичко възможно, за да запази работните места и да продаде бизнеса си, съдът може да й наложи глоба в размер до 20 пъти минималната заплата за всеки освободен работник.

Предвидени са и мерки, които да стопират опитите да се поемат компании чрез постепенно изкупуване на акции.

Опозицията във Франция обаче е на мнение, че сделките за придобивания ще се забавят заради новото законодателство, а освен това то може да създаде и „фалшиви надежди“ у заетите в индустрията.

Така или иначе обаче Сенатът ще трябва да вземе окончателно решение дали законът ще влезе в сила, отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още