fallback

Управляващата партия в Португалия претърпя тежко поражение на местните избори

Избирателите наказаха Социалдемократическата партия заради болезнените мерки за икономии

10:48 | 30.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Избирателите в Португалия наказаха управляващата Социалдемократическа партия заради болезнените мерки за икономии. На местните избори като победител се очерта опозицията на социалистите, предаде Ройтерс.

Предварителните резултати на базата на екзит полове сочат, че кандидатът за кмет на Лисабон от социалистическата партия Антонио Коща печели малко над половината от гласовете. Така Коща печели втори мандат начело на столицата.

Независимият кандидат Риу Морейра пък печели изборите във втория по големина град Порто, докато сегашният градоначалник, който е социалдемократ, остава на трето място.

Това са първите местни избори в Португалия, откакто европейските партньори на страната и Международният валутен фонд (МВФ) й отпуснаха спасителен кредит от 78 млрд. евро през 2011 г. Спасителната програма беше договорена по време на предишното социалистическо правителство, но реално изпълнението й легна на плещите на социалдемократите. Съкращенията на публичните разходи и повишаването на данъците обаче бързо отблъснаха избирателите и те отново насочиха предпочитанията си към социалистите.

Социалдемократите претърпяха тежко поражение на местните избори, но анализатори сега изчакват да видят доколко това ще подейства отслабващо на управляващите. През юли коалицията едва не се разпадна заради мерките за икономии, а загубата на местно ниво и триумфът на опозицията вероятно ще охладят желанието на кабинета за последващи мерки и действия.

Президентът Анибал Каваку Силва категорично заяви, че резултатите от местните избори по никакъв начин не засягат правителството. Показателно е обаче, че този път рекордните над 80 независими кандидати печелят вота, докато през 2009 г. - на предишните местни избори, бяха избрани 54 независими градоначалници.

В момента инспектори на Европейския съюз и МВФ проверяват изпълнението на спасителната програма и състоянието на бюджета на Португалия. Очаква се те да поискат още мерки за икономии.

Официалните резултати от местния вот в Португалия вероятно ще се забавят. Заради мерките за икономии някои общини бяха обединени и там все още има административни проблеми, затрудняващи работата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още