fallback

Червена вълна и на европейските борси

Задаващата се нова политическа нестабилност в Италия притеснява трейдърите

19:45 | 27.09.13 г.

Борсите на Стария континент затвориха седмицата на червена територия, повлияни от новата политическа нестабилност в Италия и липсата на успех по преговорите за американския бюджет.

Stoxx Europe 600 записа спад от 0,3% до стойност от 312,18 пункта. За цялата седмица индексът загуби 0,6 на сто от стойността си под влияние на опасенията за американската икономика, отбеляза Bloomberg.

След големите губещи днес е френската Vallourec, производител на стоманени тръби за петролната и газовата индустрия. Компанията съобщи след края на сесията в четвъртък, че слабата бразилска валута, както и свиването на дейностите по търсене и добив на петрол в Бразилия, ще намали печалбите.

Акциите на компанията намалиха цената си до малко над 45 евро за брой, което е понижение от 8,2%.

Британският FTSE 100 потъва след негативното развитие на търговията с акции на минните и петролни компании. Акциите на Rio Tinto отчетоха спад от около 2%, докато Anglo American загуби 1,9% от пазарната си капитализация.

Банките също имаха лош ден – акциите на Barclays се понижиха с 1,3%, пише Market Watch. FTSE100 приключи седмицата на ниво 6,512.66 пункта, което е понижение от 0,8%. За цялата седмица загубите се изчисляват на 1,3 на сто.

Френският САС 40 завърши деня без промяна със стойност от 4,186.77 пункта, докато германският DAX отбеляза минимално намаление от 0,03% до 8 661,51 пункта.

Във видеото можете да видите коментара на Нейра Чехич за развитието на еврозоната, направен специално за телевизия Bulgaria on Air:

Алън Мъди от UnionBancairePrivee също очаква ръст на икономиката на еврозоната през следващата година. Ето и неговият коментар за позитивните данни, които от известно време отбелязваме за Стария континент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:50 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още