fallback

МВФ одобри отпускането на спасителен заем от 770 млн. евро на Ирландия

Общите плащания към Дъблин по Разширената финансова подкрепа достигнаха 21,43 млрд. евро

11:15 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Международният валутен фонд (МВФ) одобри отпускането на заем на стойност 770 млн. евро за Ирландия, съобщава WBP Online. Решението бе обявено от организацията в сряда след одобряване на последния преглед на кредитната програма на страната.

Постигането на съгласие за новата спасителна мярка за островната страна дойде, след като Изпълнителният съвет на МВФ приключи 11-ия преглед на резултатите на Ирландия в рамките на 3-годишната икономическа програма, която беше одобрена през декември 2010 г.

С пускането на поредната спасителна сума общите плащания към Дъблин по Разширената финансова подкрепа (Extended Fund Facility – EFF) достигат 21,43 млрд. евро.

Споразумението с Ирландия е част от цялостния международен спасителен пакет, достигащ 85 млрд. евро – усилие, реализирано както с подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ), така и със заеми от Дания, Швеция и Великобритания. Целта на финансовия пакет е да "възстанови доверието и финансовата стабилност", декларираха нееднократно представители на МВФ.

"Пакетът включва планове за основно преструктуриране на ирландската банкова система и за защита на публичните финанси", посочват от МВФ. "Реформите за възстановяване на дългосрочния потенциал за растеж на икономиката също са част от програмата", допълват още от организацията.

Ирландската икономика се разшири с 0,4% в периода април-юни на тримесечна база. Въпреки това националното стопанство се сви с 1,2 на сто на годишна база след отстъпление в износа и вътрешното търсене.

Междувременно трудовата заетост се разшири с 1,8% спрямо същия период на предходната година, давайки допълнителна надежда за перспективите пред икономиката през втората половина на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още