fallback

Европейските акции достигнаха 5-годишен връх заради Фед

Не е изненадващо инвеститорите да се пристрастят към ликвидността, коментира експерт

19:38 | 19.09.13 г.

Европейските акции поскъпнаха до най-високо ниво от 5 години, след като Федералният резерв на САЩ реши да запази паричната си политика без промяна, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 0,5 на сто до 314 пункта, което е най-високо ниво от юни 2008 г. От началото на месеца индексът е нараснал с близо 6 на сто, а от началото на годината – 13 на сто, изчислява информационната агенция.

В Германия DAX 30 затвори с ръст от 0,67% до 8 694 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 1,01% до 6 625 пункта, а във Франция САС 40 нарасна с 0,85% до 4 206 пункта.

Акциите на UniCredit SpA и Standard Chartered Plc поскъпнаха с над 2 на сто. Заради ръста на цената на златото пазарната оценка на Randgold Resources Ltd. и Polymetal International Plc скочи със 7 процента.

“Донякъде съм изненадан от решението на Фед да отложи затягането на паричната политика”, коментира пред информационната агенция Пиер Мутон от Notz, Stucki & Cie. в Женева, Швейцария. “Вероятно Фед се страхува, че възстановяването на жилищния сектор е застрашено. Не е изненадващо инвеститорите да се пристрастят към ликвидността”, допълва той.

Председателят на американската централна банка Бен Бернанке коментира, че пазарът на труда в САЩ все още е далеч от това, “което трябва да бъде”, и че евентуално рязко затягане на паричната политика през следващите месеци ще забави растежа.

Европейските акции направиха известно отстъпление днес, след като стана ясно, че производството в региона на Филаделфия е забавило сериозно ръста си.

Сред печелившите позиции днес се наредиха акциите на Richemont, собственикът на бранда Cartier. Пазарната оценка на компанията добави 2,3%, след като стана ясно, че през август износът на часовници е нараснал с 0,5 на сто на годишна база. Това подкрепи и акциите на Swatch – най-големият производител на швейцарски часовници, които поскъпнаха с 1,7 на сто.

В днешната сесия поскъпнаха и акциите на EADS – с 1,5% до 47,14 евро, което е най-високата цена откакто компанията дебютира на борсата през 2000 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още