fallback

Шведското правителство с предизборен коз - стимули за 24 млрд. крони

Управляващите за пети пореден път в седемте си години на управление ще намалят данъците благодарение на стабилните финанси

13:37 | 18.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Дясноцентристкото правителство на Швеция започна да вади предизборни козове, пише FT.

Финансовият министър Андерс Борг представи стимулиращи мерки на стойност 24 млрд. шведски крони (2,8 млрд. евро) с мотива, че публичните финанси на страната са сред най-стабилните в Европа.

Предвижда се и намаление на данъците – пето поред за седемте години на управление, като това включва повишаване на облагаемия подоходен праг, по-нисък данък върху доходите на пенсионерите, допълнителни възможности за данъчен кредит и други.

„Швеция има силни позиции, което позволява на фискалната политика да подкрепя мерки за растеж и създаване на нови работни места“, коментира Борг.

Швеция е сред държавите в Европейския съюз с най-нисък правителствен дълг – 42% от брутния вътрешен продукт (БВП), допълва изданието. Икономическият растеж обаче разочарова – през второто тримесечие икономиката се разшири със само 0,1%.

Правителството очаква през тази година икономиката на страната да нарасне с 1,2%, а през следващата и по-следващата година се предвижда растежът да се ускори до съответно 2,5% и 3,6%.

Според социолозите дясноцентристката партия изостава спрямо социалдемократите след два мандата на управление. За да подобри перспективите си премиерът Фредерик Райнфелд залага на богатството на домакинствата, отбелязва изданието.

Лявоцентристката опозиция разкритикува фискалната политика на правителството, като посочи, че съкращенията на данъците няма да подпомогнат създаването на нови работни места и намаляването на безработицата в страната, която в момента е 7,3%.

Правителстовто на Швеция се отказа от прокарваните от ЕС мерки за строги икономии. През миналата година то прие пакет от стимулиращи мерки и политически анализатори очакваха подобен ход и през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още