fallback

Европейските индекси останаха на червено

Акциите на автомобилопроизводителите се понижиха след обявения спад в продажбите на коли от 5% през август

20:16 | 17.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските акции се понижиха във вторник, като инвеститорите останаха предпазливи в навечерието на двудневната среща на Федералния резерв днес и утре, съобщава CNBC.

Общоевропейският FTSEurofirst 300 спадна с 0,4% до 1253 пункта, след като пазарните участници отправиха взор към срещата на Фед.

Проучване на Ройтерс сред икономисти сочи, че очакванията са за свиване на програмата за изкупуване на активи от централната банка на САЩ с 10 млрд. от сегашните 85 млрд. долара. Британският FTSE 100 загуби 0,8% до 6570 пункта, а немският DAX и френският CAC 40 отстъпиха с по 0,2% до съответно 8597 и 4146 пункта.

Акциите на Lloyds Banking Group спаднаха с 3,5% след новината, че британското правителство ще продаде своя дял от 6% в частично национализираната банка. Книжата на автомобилопроизводителите, сред които BMW, Reanault и Volkswagen, се понижиха след обявения спад в продажбите на коли в Европа от 5% през август.

Акциите на Philips се понижиха с 1,9%, след като концернът от областта на електрониката обяви обратно изкупуване на акции на стойност 1,5 млрд. евро през следващите 2-3 години. Икономическото доверие в еврозоната през септември е достигнало най-високото си ниво от 2009 г. според изследването на ZEW. Търговията в региона пък е спаднала с 1,6% през юли.

Икономистът на Capital Economics Бен Мей обаче заяви, че макар данните на ZEW да сочат, че възстановяването продължава и през третото тримесечие, външният сектор едва ли ще подкрепи зараждащия се растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 11.09.22 г.
fallback