fallback

Брюксел отряза Каталуния

Ако автономната област се отдели от Испания, тя няма да бъде член на ЕС

13:28 | 17.09.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Евентуалната независимост на Каталуния от Испания се сблъска с още едно предизвикателство – Европейската комисия (ЕК) е категорична, че територията няма да бъде част от Европейския съюз (ЕС), ако скъса с Мадрид, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

“Ако територия на държава-членка се отдели, независимата вече територия не може да е част от ЕС“, коментира зам.-председателят на ЕК Хоакин Алмуния на пресконференция в Барселона.

Движението за независимост в най-богатата испанска провинция набира скорост. Миналата седмица стотици хиляди граждани на каталуния излязоха на мащабен протест. Над 400 хил. души образуваха жива верига като символ на границата с Испания, отбелязва изданието.

Демонстрацията се състоя на празника на Каталуния и наподобява 600-километровата жива верига от август 1989 г. в балтийските държави.

Организаторите на проявата призоваха и за провеждането на референдум по въпроса за независимостта. Премиерът на Испания Мариано Рахой обаче категорично отхвърли призивите.

Въпреки съпротивата на централното правителство в Мадрид, местните власти в провинцията вероятно ще се опитат да проведат вот догодина по същото време, когато Шотландия ще решава за отделяне от Великобритания.

Становището на ЕС явно не е впечатлило министър-председателят на областта Артур Мас, който вижда Каталуния като партньор на Брюксел. Той отново коментира, че регионът е свързан силно с Испания, но иска да има по-голям контрол над собствената си икономика, политика и социални услуги.

Мас подчертава, че Каталуния допринася значително повече в сравнение с останалите автономни области в Испания, но получава значително по-малко от централното правителство в замяна.

Мариано Рахой вече изрази желание да се срещне с Мас, но за да обсъдят недоволството, а не евентуален вот за независимостта на Каталуния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още