fallback

Европейските пазари приветстваха оттеглянето на Съмърс от надпреварата за Фед

Инвеститорите предпочитат Джанет Йелън, тъй като очакванията са тя да изтегля ликвидност по-бавно

19:27 | 16.09.13 г.

И европейските борси приветстваха новината, че бившият секретар на Министерството на финансите на САЩ Лорънс Съмърс се отказва да участва в конкурса за наследник на Бен Бернанке за поста председател на Федералния резерв.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 нарасна с 0,6% до 313 пункта - най-високо ниво от юни 2008 г., след като Съмърс сам се отказа от възможността да оглави Фед. Така за най-вероятният наследник на Бен Бернанке се сочи Джанет Йелън, която се очаква да не отдръпва ликвидност толкова агресивно.

В Германия DAX 30 затвори на рекордно високо равнище от 8 613 пункта, след като записа ръст от 1,22% за сесията, съобщава MarketWatch. Във Великобритания FTSE 100 добави 0,6% до 6 623 пункта, а във Франция CAC 40 се повиши с 0,91% до 4 152 пункта.

“Пазарите получиха подкрепа заради оттеглянето на Лари Съмърс и на фона на продължаващите преговори за конфликта в Сирия”, коментира пред Bloomberg Кевин Лайли, който оглавява звеното за инвестиции в европейски акции на Old Mutual Global Investors.

“Пазарите биха предпочели Йелън, тъй като тя повече ще прилича на Бернанке що се отнася до подхода й към паричната политика”, допълва Лайли.

Съмърс сам се оттегли непосредствено преди началото на двудневната среща на Федералния резерв, на която се очаква ръководството на американската централна банка да вземе решение за редуцирането на стимулите за икономиката. Анализатори очакват Фед да съкрати програмата си за изкупуване на облигации с 10 млрд. долара месечно.

Близо 60% от анкетирани от информационната агенция експерти не очакват пазарите да реагират съществено на подобен развой на събитията, тъй като вече са ги калкулирали, допълва Bloomberg.

Междувременно през почивните дни държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров се споразумяха по общата рамка за унищожаването на химическите оръжия на режима на сирийския президент Башар ал-Асад.

Същевременно експерт прогнозира, че европейските акции ще продължат да поскъпват. Според Гарет Еванс и Томас Пиърс от Deutsche Bank AG в Лондон общоевропейският индекс може да достигне 345 пункта през 2014 г. заради нарастващите печалби на компаниите. “Данните показват, че глобалната икономика се ускорява, което означава, че песимистичните прогнози за печалбите ще приключат”, коментират те.

В днешната сесия сред печелившите позиции се наредиха акциите на авиокомпаниите заради отстъплението при цената на петрола. Пазарната оценка на EasyJet се повиши с 2,5%, а на собственика на British Airways – IAG, регистрира ръст от над 3 на сто. Акциите на Air France-KLM поскъпнаха с близо 6 на сто, а на Ryanair Holdings Plc – с 4 на сто.

Пазарната оценка на H&M се повиши до най-високо ниво от септември 2010 г., след като компанията обяви 4% ръст на продажбите през август.

Акциите на Remy Cointreau поскъпнаха със 7 на сто – позицията с най-висок ръст в състава на общоевропейския индекс днес. Компанията обяви, че доставките на коняк в Китай са нараснали с над 20 на сто през август – първо повишение от януари насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:07 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още