fallback

Християнсоциалният съюз спечели абсолютното мнозинство в Бавария

Съюзникът на Ангела Меркел – Хорст Зеехофер, триумфира – партията му спечели всеки втори глас

22:12 | 15.09.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Зеехпфер. Снимка: Ройтерс

Баварският съюзник на германския канцлер Ангела Меркел отбеляза победа на провинциалните избори в неделя, давайки ѝ силна преднина преди общите избори, съобщава Ройтерс.

Консервативната партия Християнсоциалния Съюз, който е баварската „сестринска” партия на меркеловите християндемократи, спечели абсолютно мнозинство в регионалния парламент с 49% от гласовете, показват предварителните резултати. Този дял осигурява на организацията 101 места в новия Ландтаг (местния парламент) от общо 180 места, като дори само 91 места стигат за абсолютното мнозинство. При миналите избори през 2008 г. съюзът имаше само 92 места. Големият победител е местният лидер на партията и досегашен министър-председател на провинцията Хорст Зеехофер, който сбъдна целта си да освободи CSU от необходимостта да управлява с коалиционен партньор. „С това 2008 година е история. Отново сме тук!“, заяви старият нов министър председател. 

Победата тук е от съществено значение за Меркел, която е начело на Германия от 2005-а година, а управлява в коалиция с Християнсоциалния съюз и Свободните демократи от 2009-а. Провинцията пък, която е дом на 12 и половина милиона германци, е единствената със собствена регионална партия в парламента, като Християнсоциалният съюз обхваща близо една четвърт от коалиционните места в парламента. Според последните изчисления на ARD SPD ще получи 20,5 на сто от гласовете. Кадидатът на партията, чиито лидер Пеер Щайнбрюк е основният опонент на Меркел – Кристиян Уде, пледираше за коалиция на левицата, Зелените и Свободните демократи. „Въпреки загубата има повод за радост, тъй като за първи път от много време насам SPD печели нови гласове", заяви Уде.

Все още няма окончателни данни за активността, но още следобяд стана ясно, че тя е по-висока, отколкото при предните избори преди пет години. В Мюнхен избирателната активност към 14,00 часа местно време е била 49,7%, доста по-висока от преди пет години, когато е достигнала 40,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
fallback